Stäng fönster Stockholm kn, GETHOLMEN 1 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991228

Kontorsbyggnader i södra utkanten av Skärholmens centrum

Anläggningen ligger i ett mindre arbetsplatsområde precis söder om Skärholmens centrum. Ekholmsvägen skär igenom arbetsplatsområdet i öst-västlig riktning. Det avgränsas mot det kommersiella centrumet i norr av Vårbergsvägen. Söder om arbetsplatsområdet tar en skogskulle och ett enfamiljshusområde vid. Öster om det går Skärholmsvägen och Södertäljevägen. Väster om arbetsplatsområdet ligger två skolor. Getholmen 1-2 gränsar i norr mot Vårbergsvägen och centrum, i öster mot Måsholmstorgets vägsnutt, som i norr övergår i en bro som avslutas i själva torgbildningen. Öster om denna finns en kontorsfastighet. I söder gränsar området mot Ekholmsvägen och en kontorsfastighet samt i väster mot Ekholmsvägen och Österholmsskolan. Områdets två byggnader (A+B) bildar en U-form runt en södervänd innergård. Gården är asfalterad med ett centralt placerat utsparat naturparti. Huset omges mot söder och öster av gräs och buskar, mot väster är det en gräsbevuxen slänt med enstaka träd, mot norr är det en asfalterad bakgata.

BYGGNAD A (Getholmen 1)
· Våningar: 2-3
· Tak: Motfalls (ej belagt), papp (ej belagt).
· Fasad: Trapetskorrugerad grön plåt.
· Sockel: Plåt, sprutputs.
· Fönster: Enluftsfönster av brunbetsat trä.
· Entré: Uppglasade gröna ståldörrar med sidoljus.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: 1980-83 byggdes östra byggnadskroppen till (1989-1995 byggdes Getholmen 2. Den byggdes då ihop med Getholmen 1).
Kontorsdelen, västra flygeln, har yttre väggar av betongelement. Fasaderna är dock genomgående i grön plåt. På den södervända gårdsfasaden finns två lastkajer i betong med skärmtak i korrugerad plåt samt en indragen lastkaj.

BYGGNAD B (Getholmen 2)
· Våningar: 2-5 vån, se nedan
· Tak: Flackt, motfalls (ej belagt), papp (ej belagt), grön plåtlist vid takfoten
· Fasad: Grovt sprutputsade sandwichelement i terrakottafärg, burspråk med kasetter av senapsgul plåt
· Sockel: Betong, ibland svartputsad
· Fönster: Vit metall, enlufts i band samt trelufts med mittposter och en tvärspröjs. Ibland omfattningar och fyllningar av vit plåt, ibland vita putsomfattningar. Burspråken har fönster över hörn mot söder.
· Entré: Glasade portar av rostfritt stål. Vid trapphus i nordväst ett skärmtak av vitt korrugerat stål. Övriga entréer är indragna med omfattning av rött tegel. I nordost är entrén indragen i hörnet och hörnet stöttas där av en betongpelare.
· Stomme: Betong, stålbalkar
Byggnaden är orienterad i nordsydlig riktning. Dess norra del är högre bredare än den södra. Husets plan bildar ett T. Den norra delen är uppförd kring en centralt placerad ljusgård täckt av en pyramidformat glaslanternin. Dess västra gavel är hopbyggd med den östra byggnadskroppen på Getholmen 2. Högdelens södra fasad mot gården består av ett uppglasat trapphus om fem våningar, med lister av aluminium. Huset vetter i öst mot en svag södersluttning. Byggnadens norra fasad är i fyra våningar med källare, mot öster är fasadens norra del i tre våningar och den södra delen i två våningar med suterräng. Mot väster har den södra delen tre våningar. Byggnaden har på vissa ställen vid fönsterbanden utanpåliggande persienner.

KOMMENTAR
Byggnaderna bildar tillsammans en U-formad enhet i plan men skiljs helt åt i fasadutformning. Getholmen 1 karaktäriseras av en enhetlig plåtarkitektur. Getholmen 2 är uppförd senare än huvuddelen av Skärholmens bebyggelse och avviker från övrig bebyggelse genom dess formspråk.