Stäng fönster Stockholm kn, HAGHOLMEN 2 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Skärholmens familjecenter, Inventeringsdatum: 991203

F d daghem i ett stort lamellhusområde i Skärholmens västra del

Vinkelbyggt envåningshus på plan mark, inhägnat av ett lågt grönt gunnebostaket med grindar av grönmålat trä. Byggnaden ligger vid tomtgränsen mot norr och mot öster. Huset, med sin vinkel, omsluter gården som öppnar sig mot sydväst. Närmast huset är marken på gårdssidan asfalterad eller belagd med trätrallar, mot norr är det en rad med buskar och mot öster gräs och träd. På gården i övrigt finns gräsmatta, buskar och ett fåtal mindre träd. Där finns ett antal sandlådor samt mot väster två förrådsskjul i grön panel med ett flackt sadeltak i svart korrugerad plåt. Tomten gränsar i väster mot en skogskulle, i öster mot en parkeringsplats och i norr och söder mot bostadshusen i kvarteret Hagholmen 1.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor, utskjutande takfot, svarta plåtarbeten, vindskivor av grönt trä.
· Fasad: Lockpanel, grön, stående.
· Sockel: Grå betong.
· Fönster: Enluftsfönster i vitt trä, placerade för sig eller i grupper om två, tre eller fyra, ibland ställda över hörn. Vissa av fönstren har en mittställd grov tvärspröjs. Mot norr finns ett burspråk med tre fönster på långsidan och ett smalt högt fönster på vardera kortsidan. Franska fönster med två grova tvärspröjsar.
· Entré: Vita entrédörrar med glasad överdel samt sidoljus. Trappor, ramp och veranda är av tryckimpregnerat trä.
· Stomme: Trä (ej belagt)

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Ljusglimt 2 i Bredäng; Kråksätra 2 i Sätra; Krokholmen 1 i Skärholmen; Stallarholmen 17 i Vårberg.