Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Värmecentral i sydvästra utkanten av Skärholmens centrum.

Anläggningen ligger i ett mindre arbetsplatsområde söder om Skärholmens centrum. Ekholmsvägen skär igenom arbetsplatsområdet i öst-västlig riktning. Arbetsplatsområdet avgränsas mot det kommersiella centrumet i norr av Vårbergsvägen. Hästholmen 1 gränsar i norr mot Ekholmsvägen och en kontorsfastighet, i öster mot en kontorsfastighet och i söder och väster mot parkmark och en skogskulle. Bortanför detta tar ett småhusområde vid. Öster om arbetsplatsområdet går Skärholmsvägen och E4:an. Framför huset mot norr växer lite rododendron, där är en asfalterad parkering i två nivåer samt en grässlänt. Anläggningen har sin in- och utfart i norr. Mot öster finns en inhägnad av tryckimpregnerat trä. Innanför inhägnaden är en sopsorteringsstation. Bakom huset (mot söder) är det en inhägnad av gunnebostängsel. Innanför denna står två cylindriska cisterner och ett rektangulärt kyltorn av brun korrugerad plåt. Marken är sluttande mot norr.

BYGGNAD
· Tak: Pulpettak, flackt
· Fasad: Långsida mot söder samt gavlar av rött fasadtegel, långsida mot norr av lodräta band av brun korrugerad plåt
· Sockel: Betong
· Fönster: Av koppareloxerad aluminium, mot norr i lodräta band med en- till treluftsfönster och fyllningar av brunt skivmaterial, mot söder i vågräta band.
· Entré: Glasad port av brun aluminium, skärmtak av välvt galvat stål på fyra rör förankrade i två låga betongmurar.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar: Skorstenar rivna 1984 då värmepumpar kom att ersätta oljeeldning. Kyltornet tillbyggt, en cistern påbyggd.
Huset har tre byggnadskroppar; Värmecentralen längst i väster är i två våningar med suterräng, servis- och kyldelen i mitten är i en våning med suterräng och byggnadskroppen längst i öster är i en våning. Den östra delen har inga fönster utan enbart garageportar i brunt stål mot norr. Cisternerna var ursprungligen oljetankar men de övergick, i o m övergången till värmepumpar, till att fungera som vattentankar.

KOMMENTAR
Gedigen tidstypisk byggnad med välbevarad exteriör. En liknande värmecentral ritad av samme arkitekt finns i kvarteret Vita Liljan 2 i bredäng.