Stäng fönster Stockholm kn, HÄSTHOLMEN 3 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna bensinstation med reservdelsbutik för bilar och "gör det själv"- hall uppfördes i början av 1980-talet av OK. Den är ett exempel på en mycket karaktäristisk typ av anläggning med anknytning till bilismen. Ur denna synvinkel har byggnaden mycket stora samhällshistoriska värden. Fler exempel på byggnadstypen finns i Stockholm, bland annat i Råcksta och Fruängen, dessa är dock inte lika välbevarade. Placeringen, i nära anslutning till både trafikleder och till Skärholmens centrum med sitt stora parkeringshus, förstärker det trafikhistoriska värdet.

INVENTERING 1999
Inventerat 991228

Bensinmack med butik och "gör-det-själv-hall" i sydöstra utkanten av Skärholmens centrum

Anläggningen ligger i ett mindre arbetsplatsområde söder om Skärholmens centrum. Ekholmsvägen skär igenom arbetsplatsområdet i öst-västlig riktning. Arbetsplatsområdet avgränsas mot det kommersiella centrumet i norr av Vårbergsvägen. Hästholmen 3 gränsar i väster mot en biltestanläggning, i norr mot Ekholmsvägen och ett hotell, i öster och söder mot gångvägar, varbortom parkmark och en skogskulle tar vid. Bortanför detta går Skärholmsvägen och E4:an. Marken framför husets norrsida samt gavlar är plan och asfalterad. Anläggningen har sin in- och utfart i nordväst. Mot väster finns en inhägnad av högt gunnebostängsel med taggtråd. Innanför inhägnaden är det en uppställningsplats för hyrsläp mm. Där finns också ett skjul med pulpettak av korrugerad plåt och fasader av tryckimpregnerad lockpanel. Mot norr finns bensinpumpar under ett högt tak, placerade på fyra diagonalt ställda pumpöar. Norr om dessa, mot Ekholmsvägen, finns en rad med parkeringsplatser. Bakom huset (mot söder) är det en gräsbevuxen sluttning upp mot skogskullen.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, flackt, hög sarg av röd korrugerad plåt, på taket ett maskinrum för ventilation. Över pumpöarna ett flackt tak av korrugerad plåt på en I-balkskonstruktion med neddragen takfot av röd och blå plåt.
· Fasad: Vit rakhuggen mexisten, över fönsterband grå korrugerad plåt.
· Sockel: Betong
· Fönster: Enlufts, tvålufts med vädringslucka, i östra delen smala fönsterband, i butiksdelen mot norr ett högt fönsterband med fyllningar nedtill av aluminium. Bågar, karmar och listverk av silvereloxerad aluminium.
· Entré: Glasat aluminiumparti med separat ut- och ingångsdörr, lyftkörportar av aluminium.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: I december år 1999 omskyltat från OK till OK Q8.
Huset är i en våning som till viss del är en suterrängvåning eftersom marken sluttar uppåt i husets bakkant. Stationen är utrustad med det för OK unika kundservicesystemet med en stor reservdelsbutik samt en "gör-det-själv-hall". Detta gör den till en bilvårdsanläggning och inte enbart en bensinmack.

KOMMENTAR
Typexempel på OK-station från denna tid. Reservdelsbutiken och "gör-det-själv-hallen" utgör en yttring av Sveriges kooperativa kulturhistoria.