Stäng fönster Stockholm kn, KLUBBHOLMEN 2 SKÄRHOLMEN

BYGGNADEN ÄR RIVEN

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991203

Daghemsbyggnad i ett lamellhusområde i västra delen av Skärholmen

Vinkelbyggt envåningshus på en tomt som längst i väster sluttar något uppåt och i sydväst sluttar något nedåt men som i övrigt är plan. Tomten inhägnas av ett lågt grönt gunnebostaket med grönmålade stålgallergrindar. Byggnaden ligger vid tomtgränsen mot norr och mot öster. Huset, med sin vinkel, omsluter gården som öppnar sig mot sydväst. Närmast huset är marken på gårdssidan asfalterad eller belagd med trätrallar, mot norr och öster är det en rad med buskar. På gården i övrigt finns gräsmatta, betongplattor, buskar och ett fåtal mindre träd. Där finns ett antal sandlådor med lekredskap samt mot nordväst två förrådsskjul i grön panel med ett flackt sadeltak i svart korrugerad plåt. Tomten vetter i väster mot en svagt sluttande slänt med träd, i sydväst mot ett nybyggt daghem, i öster mot en parkeringsplats och i norr och söder mot bostadshusen i kvarteret Klubbholmen 1.

BYGGNAD
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, svarta betongpannor, utskjutande takfot, svarta plåtarbeten, vindskivor i grönt trä.
· Fasad: Lockpanel, grön, stående.
· Sockel: Betong, grå.
· Fönster: Enluftsfönster i vitt trä placerade för sig eller i grupper om två, tre eller fyra, ibland ställda över hörn. Vissa av fönstren har en mittställd grov tvärspröjs. Mot norr finns ett burspråk med tre fönster på långsidan och ett smalt högt fönster på vardera kortsidan. Franska fönster med två grova tvärspröjsar.
· Entré: Vita entrédörrar med glasad överdel samt sidoljus. Trappor, ramp och veranda av tryckimpregnerat trä.
· Stomme: Trä (ej belagt)

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Södra Bataljonen i Bredäng; Kråksätra 2 i Sätra; Krokholmen 1 i Skärholmen; Stallarholmen 17 i Vårberg.