Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 22 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum 000111

Butikshus i Skärholmens centrum

Området utgör Skärholmens centrums östra butikslänga, som skärmar av mot det stora parkeringshuset och Skärholmsvägen i öster. Området är mycket centralt beläget. Området består av två fastigheter med sex sammanbyggda byggnadskroppar. Norra byggnaden (A, B, C och D) har sitt nordvästra hörn mot Skärholmstorget, tvärsöver vilket tunnelbaneuppgången finns. Området nås via gångvägar från alla håll och med bil fr a via parkeringshuset i öster. I norr finns Bodholmsgången och ett butiks-, kontors-, och bostadshus, i väster är fastigheterna i torgplanet sammanbyggda med butikshusen på fastigheterna Måsholmen 6-8, genom en övertäckning av Storholmsgatan som sträcker sig från Skärholmstorget i norr till Måsholmstorget i söder. Övertäckningen har ett välvt tak täckt med ljusgenomsläpplig korrugerad plast uppburet av stålpelare. På två ställen har övertäckningen höga glasade lanterniner, täckta med pulpettak av korrugerad plåt. Den södra byggnadens (E och F) södra del (F) vetter i söder med sina två övre plan mot en liten gård samt Vårbergsvägen. En del av byggnaden fortsätter i torgplanet under gården och in under Vårbergsvägen. Denna södra del gränsar i de lägre planen mot fastigheten Måsholmen 24, som i sin tur gränsar mot en servicegata och Prince Philip hotel. Mot öster är byggnaderna sammanbyggda med parkeringshuset i sina nedersta plan, dvs källarplan, torgplan och ett plan över torgplan. Byggnaderna har ytterligare ett plan över torgplan samt ett takplan. Marken framför husen är mot öster, dvs mot parkeringshuset, belagd med asfalt, mot norr med röd granit och marktegel, mot Storholmsgatan i väster med marmor, mot Måsholmstorget med röd granit och marktegel. Mot öster finns i höjd med parkeringshusets översta plan små gårdar belagda med singel, betongskivor, betongplattor och marktegel. Gårdarna omgärdas av murar av betongelement med frilagd ballast av marmorkross. En av gårdarna har dessutom ett brunt trästaket ovan muren. På gårdarna finns odlingslådor av brunt trä med buskar och sittbänkar. Där finns någon sandlåda och någon gräsplätt innanför en träsarg. Längst i söder finns en gräsplätt med buskar. Husen innehöll ursprungligen bl a butiker, banker, frisör, barnparkering, bemannade offentliga toaletter, konditori med restaurang och i de övre planen läkarmottagning, sjukkassa med rådgivningscentral och arbetsförmedling.

· Våningar: 3 vån + källare + takvåning
· Tak: Flacka, takform ej utrett, grågrön plåtlist, mot öster klädd med en blå och en röd vågrät neonslinga. Indragna takplan med maskinrum med fasader av grågrön korrugerad plåt.
· Fasad: Smala betongelement med frilagd ballast av marmorkross. Mot de täckta garageplanen övermålad med gul färg. I torgplanets butiksdel röd granit och korrugerad brunlackerad plåt.
· Sockel: Röd granit
· Fönster: Enluftsfönster i brun aluminium ställda i horisontala band, med mellanrummen utfyllda med brun aluminiumplåt. I de flesta hörn går fönstren över hörn. I torgplanet mot norr och väst stora skyltfönster i aluminiumramar.
· Entré: Indragna från innergången med glasade portar av aluminium. Omfattningar av röd granit, undertak av vit panel. Storholmsgatan nås i vardera änden genom en stor glasad motordriven snurrport, på bägge sidor flankerad av "vanliga" glasade dörrar.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Storholmsgatan övertäckt och marmorbelagd 1984-85, flera butiksentréer omgjorda efter hand.
Byggnaderna ligger i nord-sydlig riktning. Husen på de två olika fastigheterna är sammanbyggda och de bildar tillsammans sex byggnadskroppar (A-F räknat från norr till söder). A, C och E utgör huvudkroppar med fem våningar (inklusive källare och takvåning). B och D är smalare än huvudkropparna och utgör passager mellan det övertäckta köpcentret och parkeringshuset. B har tvåluftsfönster med låg tvärpost. D är en våning lägre än de övriga husen och har i sin övervåning fönsterband av höga smala rutor. Passagerna har rullband mellan torgplan och källarplan och parkeringsdäcket. Innanför passagerna finns de höga glasade lanterninerna. En passage (fast ej indragen) finns även mitt på E. Västra sidan av denna utmynnar på Måsholmstorget, söder om övertäckningen. Passagerna har mot öster på parkeringshusets översta plan skärmtak på stolpar med neonslingor på taklisten. F ligger längst i söder och har sin översta våning i nivå med torgplanet, under gården och Vårbergsvägen. Hela längan har, ovanför butiksvåningen, ett skärmtak mot väster och norr. Skärmtaket är klätt med brun plåt med en horisontell indragen profilering i mitten. Mellan skärmtakets underkant och skyltfönstrens överkant sitter brun plåt. De delar av skärmtaket som övertäckts har fått nya ytmaterial.

KOMMENTAR
Byggnader som på ett komplicerat och snillrikt sätt hänger ihop med parkeringshuset i öster och centrumbebyggelsen i övrigt. Bortsett från inglasningen, som integrerat byggnaden med övriga inbyggda delar av centrumet, är gestaltningen tidstypisk och materialen välbevarade. Betongelementen med frilagd ballast av marmorkross är värda ett speciellt omnämnande.