Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 15 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna anläggning, uppförd för pensionärsbostäder, har som bakgrund 1960-talets strävan efter att integrera bostäder i de nya centrumanläggningarna. Avsikten var att kunna erbjuda pensionärer ett centrumnära boende som samtidigt var avskiljt. Svenska Bostäder ritade och uppförde anläggningen i en väl sammanhållen och sparsmakad arkitektur som fortfarande är välbevarad. Anläggningen är mer sluten utåt, och har en lägre skala och mer uppbruten arkitektur mot de mer grönskande gårdsrummen. Bottenvåningen i den östra delen inrymmer butiker, och det längsgående skärmtaket här skapar ett samspel med centrumanläggningen i övrigt. Den östliga gården har minskats genom en tillbyggnad för matsal.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum 000111

Servicehus i sydvästra delen av Skärholmens centrum

Anläggningen ligger i det sydvästra hörnet av Skärholmens kommersiella centrum och är således mycket centralt. Området nås via gångvägar från alla håll samt med bil främst via parkeringen i söder. Fastigheten är bebyggd med ett stort sammanhängande loftgångshus som har tre innergårdar med buskar, betongplattor, gräs och träd. Husets östra länga innehåller i bottenvåningen butiker. Dessa vetter mot Bredholmsgatan samt ett butikshus och Måsholmstorget. Mot söder finns en parkeringsplats och Vårbergsvägen, mot väster Ekholmsvägen och ett lamellhusområde och mot norr Portholmsgången och Skärholmens gymnasium samt ett butikshus. Marken närmast huset är i norr och öster belagd med röd granit och marktegel, i söder finns buskar innanför sargar av betongelement med frilagd ballast av marmorkross, i väster är det en grässlänt.

BYGGNAD
· Våningar: 2-4 vån + suterräng
· Tak: Flackt, motfallstak (ej belagt), svart plåtlist.
· Fasad: Beige ädelputs, horisontella band i fönsterhöjd av rödmålad panel.
· Sockel: Mestadels svart sprutputs som ofta går ända upp till fönsterbröstningen. På butiksdelen röd granit och på en flygel mot söder grå slätputs.
· Fönster: Röda plåtinklädda en- till femluftsfönster. Flerluftsfönstren har en smal hög ruta i mitten eller sidoställd. I bottenvåningen finns fönster med en låg liggande ruta över de stående rutorna. I butiksdelen sitter skyltfönster i aluminiumramar.
· Balkonger: Indragna med något utskjutande fronter av betongelement med frilagd ballast av marmorkross samt överliggare av galvaniserat järn. Samma typ av betongelement skjuter ut även i vindsplan ovanför balkongaxlarna. Balkongernas bakväggar är av rött skivmaterial.
· Entré: Mot norr och söder: Utbyggt skärmtak med indragen entré med glasad port av aluminium och omfattning av röd granit. Mot gårdarna: lackade, glasade träportar med över- och sidoljus i olika omfattning och ibland indragna, ibland med skärmtak. På loftgångarna: Lackade trädörrar. Butiksdörrar av aluminium.
· Stomme: Betong och lättbetong
· Lägenhetsstorlekar: 1-2 rokv
· Förändringar: Tillbyggnad av lågdel på östra gården för utökning av matsal.
Loftgångarna bärs upp av kvadratiska betongpelare. De har fronter med överliggare samt sidoväggar av betongelement med frilagd ballast av marmorkross.

Byggnaden består av en ost-västlig länga i norr, i 3-4 våningar med suterräng, med fyra symmetriskt placerade flyglar i sydlig riktning. Den östra flygeln är i tre våningar med suterräng och de övriga tre i fyra våningar. Den östra längan har mot centrum i öster en lågdel under skärmtak som innehåller butikslokaler. Lågdelen och skärmtaket följer med över hörnen och fortsätter en bit mot väster, både i norr och i söder. De fyra flyglarnas sydvästra hörn är indragna. Alla flyglar utom den västra har i sin tur, i den södra ändan, en tvåvånings flygel i västlig riktning. Därmed bildas tre innergårdar med öppningar mot sydväst. Husets loftgångar finns i tvåvåningsflyglarna och i den norra längan och vetter bara mot norr. Balkonger finns åt alla väderstreck. Den norra längan har i det nordvästra hörnet en ingång i suterrängvåningen. Längans norra fasad har två indragna partier vilka flankeras av loftgångar. Loftgångarna börjar på den norra längan alltid en trappa upp och den nedre våningen har då fönster i röda band. Under skärmtaket vid huvudentrén finns i den västra delen en expedition med stora fönster i aluminiumramar. Skärmtaket stöttas i nordost av en blå pelare som fortsätter upp genom skärmtaket och stöttar ytterligare ett skärmtak över butiksdelen som går runt hörnet i nordost och vidare runt hörnet i sydost.

KOMMENTAR
Byggnadens arkitektur är modernistisk, väl sammanhållen och enkel. Den är mycket välbevarad vad gäller kulörer och material. Skärmtaket över butiksdelen på östra längan skapar ett samspel med centrumanläggningen i övrigt.