Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 18 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Den tidstypiska integreringen av kyrka, församlingslokaler och ungdomsgård förankrar byggnaden i sin tid, liksom den modernistiska gestaltningen där byggnadskropparnas olika funktioner tydligt redovisas. Byggnaden är mycket välbevarad, och är utförd med stor omsorg om material och gestaltning. Man kan t.ex. notera kyrksalens fasader med tunna skivor av murverk eller det expressivt utformade klocktornet i betong.

INVENTERING 1999
Mikaelikyrkan, Inventeringsdatum 991230

Missionskyrka och ungdomsgård i den nordöstra kanten av Skärholmens kommersiella centrum.

Området ligger mycket centralt. I söder gränsar det mot Skärholmsgången och Skärholmsplan som är Skärholmens centrala busstorg. På andra sidan Skärholmsplan ligger det stora parkeringshuset. Skärholmsgången leder västerut till Skärholmstorget och tunnelbanan. I väster gränsar området mot Skärholmsterrassen, i norr mot bostäder och parkmark och i öster mot Skärholmsvägen. Byggnadens västra del (A) innehåller en ungdomsgård (SMU-gård) och administrativa lokaler. Den är i väster sammanbyggd med Skärholmsterrassen men är indragen från denna så att ett gårdsrum bildas. Gården sluts österut av själva kyrkobyggnaden som utgör anläggningens östra del (B). Gården är belagd med marktegel och betongplattor. Där finns en trappa av tegel, buskar och träd innanför sargar av betongelement med frilagd ballast och buskar innanför en betongmur ut mot Skärholmsplan. Vid muren skjuter en hög och bred betongskiva upp i luften. Denna skiva utgör en klockstapel och en portal. Skivan är i toppen genombruten av en korsform och lite längre ned genombruten med plats för tre klockor. Runt kyrkobyggnaden växer buskar. Mot söder är det en gångväg, mot öster och norr är det grässluttning och gångvägar.

BYGGNAD (Västra delen=A. Östra delen=B)
· Våningar: A och B; 1 vån
· Tak: A; Plant, asfalt mm. B; Flackt, troligen koppar.
· Fasad: A; Betong. B; Mörkt rödbrunt tegel, brun panel samt ljusare tegel
· Sockel: A; Betong. B; Saknas
· Fönster: A; Fönsterband av höga smala rutor i brunt trä, enstaka rutor med en högt placerad tvärpost. B; En- till trelufts i brunt trä, ofta höga och smala. Ibland i band. Vissa övertäckta med plexiglas.
· Entré: A; Över- och sidoljus av brunt trä, plåtinklätt skärmtak, pulpet, på stolpar av kvadratiska stålbalkar. B; Brun aluminiumport med höga smala glas. Över- och sidoljus.
· Stomme: A; Betong. B; Skalmur av tegel med mineralull.
· Förändringar: B; Östra delen någon gång tillbyggd norrut.
Byggnaden består av flera byggnadskroppar. Längst i väster är det en envånings lågdel (A) som började byggas 1965. Denna har fasader helt i betong och taket är en fortsättning av Skärholmsterrassen. Mitt i den västra delen (A) finns en atriumgård med fasader i betong. Mot öster ligger själva kyrkobyggnaden (B) som började byggas 1972. Den har fasader av mörkt tegel och har ett flertal byggnadskroppar med olika höjd. Själva kyrksalen har högre takhöjd än omgivande rum och innehåller konst av Fritz Sjöström och hantverk av Bengt Fernqvist. Kyrkobyggnaden är senare tillbyggd mot norr med en envånings byggnadskropp med ett något ljusare rött fasadtegel.

KOMMENTAR
Byggnad utformad med stor omsorg vad gäller gestaltning och material. Den västra delen karakteriseras av en horisontalitet och massivitet. Den östra delen karakteriseras av vertikalitet och, trots fasader av tegelmurverk, en lätthet, tack vare att murverket är indelat i tunna skivor. Funktionen med kyrksal och församlingslokaler inom samma byggnad är mycket tidstypisk.