Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 20 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna anläggning, ett bostadshotell med smålägenheter, har som bakgrund 1960- och 70-talens strävan efter att integrera bostäder i de nya centrumanläggningarna. Arkitekten Hans Borgström gav byggnaden en originell utformning, som på många sätt avviker från övrig bebyggelse i centrum, med en kraftig gul putskulör och rader av utskjutande burspråk. Byggnaden har stora arkitektoniska värden, och är mycket viktig för den känsliga kulturmiljön vid Skärholmstorget. Den särpräglade gestaltningen, byggnadens höjd och centrala läge gör detta till en viktig symbolbyggnad i Skärholmen, med stora miljöskapande och identitetsskapande värden. I det kulturhistoriska värdet ingår även den inre, underbyggda gården, med planteringar och ljusnedsläpp. 2006 förändrades byggnadens bottenvåning med större skyltfönsterytor och med en avvikande fasadinklädnad av granit. Förändringen påverkar dock inte i grunden det höga kulturhistoriska värdet.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum 991230

Butiks-, kontors- och bostadshus öster om Skärholmstorget

Fastigheten ligger centralt i Skärholmens centrum och utgör Skärholmstorgets östra gräns. Norr om byggnaden går Skärholmsgången och på andra sidan denna ligger Skärholmsterrassen. Öster om huset ligger Skärholmsplan, som är Skärholmens centrala busstorg. Vid Skärholmsplan ligger också en infart till Skärholmens stora parkeringshus. Bortanför Skärholmsplan ligger Skärholmsvägen och skog och bortanför denna går E4:an. Söder om huset går Bodholmsgången och söder om denna tar parkeringshuset och flera affärshus vid. Marken runt huset är belagd med röd granit och marktegel. Byggnaden nås via gångvägarna till centrum. Byggnaden innehåller café, statens invandrarverk, butiker, omsorgsnämnd, elevhem mm. Byggnaden uppfördes för att innehålla social servicecentral, barnparkering, bilhallar och lägenheter, även lägenheter specialanpassade för rörelsehindrade.

BYGGNAD
· Våningar: 6 vån
· Tak: Flackt, takform ej utrett, gul plåtlist. På taket vänd mot öster står en stor skylt med texten "Skärholmen Centrum".
· Fasad: Gul spritputs, sockelvåning med röd klinker
· Sockel: Betong
· Fönster: BV; Band av skyltfönster i gråmålad metall med fyllning nedtill av gråmålat skivmaterial. 1 tr och trapphusen; Plåtinklädda gula enluftsfönster, på hörnen treluftsfönster över hörn. 2-5 tr; Små enskilda burspråk i gul plåt med fasade sidor och tre enluftsfönster i vit plast eller plåt.
· Entré: Glasade med ramar av gråmålad metall
· Stomme: Betong och lättbetong
· Lägenhetsstorlekar: 1-2 rokv
Byggnaden är i sex våningar och har en kvadratisk planform med en öppen kvadratisk innergård i mitten. Utsidan har rundade hörn. Byggnaden har fyra trapphus varav tre skjuter upp i sju våningar. Mot Skärholmstorget i väst sitter på fasaden ovanför bottenvåningen ett antal kantiga lysarmaturer i brun plåt. Gårdssidan har ej inventerats men har enligt arkivhandlingarna ett terrassplan på 2tr med uteplatser och ett ljusinsläpp till en rektangulär ljusgård på BV och 1tr.

KOMMENTAR
Byggnaden har en originell utformning, fr a vad gäller burspråken. Den påbörjades ca sju år efter den övriga bebyggelsen i Skärholmen Centrum. Byggnaden avviker något från omgivande bebyggelse, fr a genom sin starka färgsättning. Dess speciella utformning och färgsättning har, i kombination med skylten på taket och dess placering på torget, bidragit till att göra byggnaden till en markör för Skärholmen Centrum.