Stäng fönster Stockholm kn, VÄSTERHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 1999 12 28

Västerholmsskolan; Låg och mellanstadiekola i västra utkanten av Skärholmen

Området gränsar i norr mot Vårbergsvägen samt ett lamellhusområde och i öster mot ett parkstråk med gångvägar samt Österholmsskolan. I söder finns ett parkstråk med bollplan, bortom vilket ett stort småhusområde tar vid och i väster finns ett fritidshem samt en skogskulle med fornlämningar, kallad Fornkullen (inför bygget av skolan utfördes arkeologiska utgrävningar av fem forngravar). Inom skolområdet finns fem skolbyggnader samt ett bostadshus (vaktmästarbostad). Skolbyggnaderna ligger runt en skolgård vars centrala del utgör ett stycke utsparad naturmark med en skogskulle. Skolgården är asfalterad och där finns gräs, sandlådor och diverse lekredskap. På skolgårdens sydöstra del byggdes ursprungligen fyra provisoriska skolpaviljonger i 1 plan. Dessa är nu borta och ersatta av två sentida längor. Två av de kvarvarande ursprungliga byggnaderna har i senare tid genomgått en förändring i form av bl a sadeltak. Området nås per bil norrifrån och parkeringen ligger mellan matsalsbyggnaden och klassrumsbyggnaden.

Gymnastikbyggnad
· Våningar: 1 vån
· Tak: Pulpettak, pappklätt, med plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Rött tegel, skalmur.
· Sockel: Platsgjuten betong.
· Fönster: Enluftsfönster, treluftsfönster och fönsterband i vitmålat trä.
· Entré: Dörrar och foder av plåt, gröna.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Dörrar utbytta. Sammanbyggd med nyare byggnad mot öster.
Gymnastikbyggnad med högdel/gymnastiksal och lågdel/omklädningsrum på skolgårdens södra del. Byggnaden är mot öster sammanbyggd med en senare tillkommen klassrumsbyggnad. Ovan fönsterband och vissa fönster sitter vitt skivmaterial.

Mellanstadielängan
· Våningar: 2 vån
· Tak: Sadeltak, korrugerad plåt, neddragen takfot av röd korrugerad plåt.
· Sockel: Putsad.
· Fönster: En- till fyrlufts- samt sex- och nioluftsfönster i vitt trä. Klassrummen har tvålufts med hög tvärpost.
· Entré: Gröna med glasad överdel, överljus och sidoljus.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Mittdel påbyggd en våning. Taket ändrat till sadeltak.
Byggnaden är i två våningar med källare. Den ligger i nord-sydlig riktning på skolgårdens västra del. Huset har tre byggnadskroppar, där den i mitten är indragen från de andra och utskjutande på baksidan. Mittdelen är i tre våningar med källare och den översta våningen är en servicevåning. Mittdelen innehåller bibliotek, textilslöjd och personalutrymmen. Södra delen innehåller klassrum för årskurs 4-6, och den norra delen innehåller lokaler för musik samt trä- och metallslöjd Framför huset är det buskrabatter och ett lågt grönt staket med sittbrädor på.

Matsalsbyggnad/expedition/hälsovård
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak, korrugerad plåt
· Fasad: Rött tegel, skalmur
· Sockel: Putsad
· Fönster: En- till treluftsfönster i vitt trä, i matsalen trelufts med hög tvärpost och mittpost ställda i band, i övrigt mest tvålufts med hög tvärpost.
· Entré: Indragen till expeditionen, utskjutande i tegel till matsalen. Portar i brun aluminium med överljus.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Dörrar utbytta, Huset tillbyggt och försett med sadeltak.
Huset är skolans nordligaste byggnad. Den är i en våning och den har tre byggnadskroppar. Längst mot norr ligger köksdelen. Denna har takåsen i öst-västlig riktning. Sedan kommer matsalen med en entréhall och sedan, i sydväst, kommer skolans expeditionsbyggnad som också innehåller hälsovården. Dessa två byggnadskroppar har takåsen i nord-sydlig riktning. Köksdelen har en lastkaj mot norr och har blivit tillbyggd något mot väster. Framför entrén till matsalen skjuter sadeltaket ut ett gott stycke.

Bostadshus
· Våningar: 2 vån
· Tak: Flackt pulpettak
· Sockel: Putsad
· Fönster: en- till trelufts. Tvålufts med sidoställd mittpost, trelufts med smal mittruta.
· Entré: Glasad lackad träport med sidoljus
· Stomme: Betong
· Lägenhetsstorlekar: 2 st om 3 rok.
Vaktmästarbostad i två våningar med källare med kvadratisk planform placerad på skolgårdens östra del. Byggnaden är den enda på skolan som klarat sig från karaktärsändrande förändringar. Byggnaden ligger i en svag södersluttning och ger intryck av att vara en tegelkub.

Östra och södra längan (sexårsverksamhet och lågstadium)
· Våningar: 1 vån
· Tak: Sadeltak med tegel
· Fasad: Rödmålad locklistpanel med gråmålade knutbräder.
· Sockel: Skivmaterial med stening yta.
· Fönster: Enluftsfönster av vitmålat trä. Grå foder. Mellan vissa fönsterpartier skivmaterial med stenig yta.
· Entré: Blå plåt. Gråmålade foder. Sidoljus med bröstning av skivmaterial med stenig yta. Ovan entréer kraftigt framdragna frontoner som bildar skärmtak.
Två envåningslängor, ej sinsemellan sammanbyggda, placerade i vinkel gentemot varandra. Östra längan ligger i nord-sydlig riktning på skolgårdens östra del. Den har tre byggnadskroppar och innehåller ytrymmen för sexårsverksamhet, personal och lågstadium. Mittdelen i östra längan är förhöjd och har blå locklistpanel istället för röd. Södra längan ligger i ost-västlig riktning på skolgårdens södra del. Den har två byggnadskroppar och innehåller klassrum för årskurs 1-3. I väster är den sammanbyggd med gymnastiksalen.

KOMMENTAR
Skolans gård och byggnader är ursprungligen mycket omsorgsfullt gestaltade. Byggnaderna har fått ett flertal sentida tillägg av avvikande karaktär. Grundkvaliteterna, såsom fasadmaterial, fönsterstorlekar, planer och strukturer finns dock fortfarande kvar i de ursprungliga husen och på skolgården. Bostadshuset står som en solitär, fri från kompletteringar eller förändringar.