Stäng fönster Stockholm kn, ÖSTERHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Österholmsskolan, inventerad 991222

Österholmsskolan; Högstadieskola placerad precis utanför Skärholmens centrum.

Skolgården och byggnaderna ligger i en naturlig sänka och området begränsas norrut av Vårbergsvägen, österut av Ekholmsvägen, söderut av en skogsklädd bergshöjd samt västerut av en skogsremsa. Bortanför detta vidtar mot norr flera bostadsområden med flerfamiljshus, mot öster ett mindre arbetsplatsområde samt centrum, mot söder ett stort område med enfamiljshus och mot väster ytterligare en skola (Västerholmsskolan) samt en skog och en idrottsplats. Skolan nås via gång- och cykelvägar från alla håll samt via en bilväg österifrån. Längst i öster ligger också parkeringsplatsen, som är delvis nedgrävd i en sluttning och omgärdas av en betongmur med ett järnstaket. Utanför järnstaketet är det en buskrabatt. Inom skolområdet finns sex byggnader. Skolans huvudbyggnad, samt ett växthus och en barack, ligger mot norr och skärmar av mot Vårbergsvägen. Övriga byggnader är placerade mot öster och söder så att en delvis omsluten skolgård bildas, som öppnar sig mot väster. Huvudentrén är mot öster. Utanför denna finns en vändplan samt en granitmur innanför vilken det är en gräsplan. Marken närmast husen består av gräsmattor och rabatter med buskar. Skolgården är asfalterad och har en stor bollplan inhägnad av ett högt gunnebostängsel på sin västra del. Ett antal sittgrupper finns på gården omgärdade av låga gröna trästaket. Söder om skolans bebyggelse finns en plan för idrott inhägnad av ett lågt gunnebostaket. Bortanför denna breder en äng ut sig.

Huvudbyggnad:
· Våningar: 1 vån + suterräng, 2 vån.
· Tak: Pulpet, flackt.
· Fasad: Rött tegel, utskjutande partier med brun panel
· Sockel: Terrakottamålad betong.
· Fönster: En- och tvålufts, ljusbrunt trä, vitt järngaller på bottenvåningen, på östra flygeln stora vita sjuluftsfönster.
· Entré: Sex st med plåtklätt skärmtak och asymmetrisk parport i lackat trä med glasad överdel och gummerad nederdel, huvudentré mot öster med grå metallport med sidoljus, trappor i sten samt ramper av galvaniserat stål.
· Stomme: 1½-stens tegelmur samt betong, utfackningsväggar i trä.
Huvudbyggnaden har en länga i en våning med suterräng i öst-västlig sträckning samt fyra bakbyggda tvåvånings flyglar mot norr. Byggnaden innehåller huvudsakligen lärosalar. Den ligger i en södersluttning som gör att längans fasad har en våning mot norr samt två våningar mot söder och skolgården. Bakbyggena ligger således på en högre nivå och deras bottenvåning ligger på samma nivå som längans övre våning.

Växthus:
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Flackt, pulpet.
· Fasad: Rött tegel, mot söder glasad i ramverk av aluminium.
· Sockel: Putsad.
Litet växthus placerat i norra delen av den innergård som bildas mellan huvudbyggnadens första och andra flygel räknat från väster. Innergården sluts av ett vitt locklistplank vari växthuset ingår som en del. Växthuset är ett sentida tillskott.

Barack:
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Flackt, neddragen takfot av gråblå panel.
· Fasad: Stående vit panel, pilastrar och knutlådor av gråblå panel.
· Sockel: Liggande grå panel.
· Fönster: Tvålufts, med grov utanpåliggande tvärspröjs, i blått trä, ställda parvis.
· Entré: Blå metalldörr, glasad.
Sent tillkommen barack placerad i nord-sydlig riktning på den innergård som bildas mellan huvudbyggnadens tredje och fjärde flygel räknat från väster.

Annex
· Våningar: 2 vån.
· Tak: Motfalls, flackt.
· Fasad: Rött tegel, indragna partier på gavlarna med brun panel.
· Fönster: En- och tvålufts, mörkbrunt trä, vitt järngaller på bottenvåningen.
· Entré: Plåtklätt skärmtak, port i grå metall, asfalterad ramp.
Byggnaden har rektangulär planform och innehåller skolkök, slöjdsalar mm. Den har två symmetriska byggnadskroppar ställda mittemot varann och mellan dessa bildas på gavlarna indragna partier. Huset ligger i nord-sydlig riktning på skolgårdens östra del och bildar gårdens barriär mot öster. På sydgaveln leder en ramp av stål upp till övre våningen. Mot väster är den södra delen av byggnaden sammanbyggd med södra längan.

Södra längan
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Sadeltak, flackt.
· Fasad: Liggande panel, röd, i fönsterhöjd ett horisontellt band av gräddvitt skivmaterial med grusig yta.
· Sockel: Grått skivmaterial med grusig yta.
· Fönster: Enlufts i vitt trä.
· Entré: Skärmtak av korrugerad plåt, vita trädörrar med sidoljus, ramper.
Länga i öst-västlig riktning sammanbyggd möt öster med annexet. Byggnaden är ett senare tillskott och har lite av "barackkaraktär" över sig. Bidrar till att omsluta skolgården mot söder.

Gymnastikbyggnad
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Pulpettak, flackt, motsatt fall på respektive byggnadskropp.
· Fasad: Rött tegel.
· Sockel: Gulmålad betong.
· Fönster: Enlufts i trä i liggande rader mot norr, band av tvålufts i vitt stål mot söder.
· Entré: Fyra st med plåtinklädda skärmtak, portar av bruneloxerad aluminium till 3/4 glasade, trappor i sten, samt ramper, med järnräcken.
· Stomme: 1½-stens tegelmur samt betong.
Gymnastikbyggnad placerad i öst-västlig riktning med en lågdel/omklädningsrum med entréer mot norr samt en högdel/gymnastiksal med hög takhöjd mot söder. Mitt på lågdelens tak står ett plåtinklätt fläktrum. Byggnaden bidrar till att omsluta skolgården.

KOMMENTAR
Skolans ursprungliga delar är mycket omsorgsfullt utförda. Gestaltandet, med längor i tegel som omsluter en skolgård är typiskt för skolbyggandet under denna epok. De baracker som tillförts skolan under senare tid är av avvikande karaktär. De ursprungliga byggnaderna är mycket välbevarade. Grundkvaliteterna, såsom fasadmaterial, fönster, entréer, takutformning, volymer, planer och strukturer är intakta.