Stäng fönster Stockholm kn, KASHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991222

OMRÅDE
Detta är en envånings daghemsbyggnad som ligger i den nordöstra delen av höjden norr om Skärholmens centrum.

Området ligger öster om skivhusen i kvarteret Granholmen. Via gångvägar genom detta bostadsområde kommer man till hissen som förbinder höjden med centrum. Daghemmet avgränsas i väster av Ekholmsvägen. I anslutning till denna gata ligger en liten parkeringsplats i områdets norra del. I övriga vädersträck sluttar marken brant utåt, här vidtar ett större skogsbevuxet naturområde i kuperad terräng. Kvarteret Kasholmen kringgärdas på alla sidor av ett brunt trästaket. Daghemsbyggnad är placerad i kvarterets sydöstra del, precis intill branten. Områdets högsta punkt ligger i norr, här finns en utsiktsplats med höga tallar och berg i dagen. I övrigt är området mestadels gräsbevuxet med enstaka buskar och fruktträd. På området finns dessutom tre stycken fristående sop- redskapskjul med fasader i stående grönmålad träpanel.

· Våningar: 1.
· Tak: sadeltak med överhäng, taket täckt av betongtegel.
· Fasad: stående grön träpanel.
· Sockel: svartmålad betongsockel.
· Fönster: enluftsfönster ofta placerade i par, ibland runt hörn. Franska fönster. Material; vitmålat trä.
· Entré: placerad på nordvästra fasaden. Indragen. Två stycken tätt placerade entrédörrar utförda i svartmålat trä med uppglasade överdelar.
· Stomme: trä, ej utrett.

Daghemsbyggnaden är rektangulär till planformen, mitt på den nordvästra långsidan finns en vinkelrät utbyggnad. På byggnadens nordvästra långsida finns en altan, utförd med staket och stöd i vitmålat trä.

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Nytta och nöje 1 i Bredäng; Kråksätra 2 i Sätra; Krokholmen 1 i Skärholmen; Båtholmen 2 i Vårberg.