Stäng fönster Stockholm kn, GRANHOLMEN 4 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991222

OMRÅDE
Denna byggnad ligger på höjden norr om Skärholmens centrum och inrymmer en frikyrka, Rikets Sal, för Jehovas Vittnen, samt två lägenheter.

Området, som sluttar svagt mot norr och öster, ligger norr om skivhusen i kvarteret Granholmen. I väster höjer sig terrängen, här finns ett mindre parti utsparad naturmark. Norr och öster om området löper Ekholmsvägen i en båge, i anslutning till denna finns en parkeringsplats i områdets sydöstligaste del. Från parkeringsplatsen löper en körväg runt byggnaden, intill denna är den gräsmattebevuxna marken terrasserad med en stenmur i nordöst. Söder om området är en gångväg dragen i en sänka. Denna leder västerut mot skolanläggningen i kvarteret Granholmen 1.

· Våningar: 1 med inredd vind samt suterrängvåning.
· Tak: sadeltak täckt med betongtakpannor. Takkupa åt söder.
· Fasad: gulmålad stående träpanel. Vindskivor, våningsband , taklist och fönster- och dörromfattningar i vitmålat trä. Suterrängvåning i grå slätputs.
· Sockel: grå betong
· Fönster: enluftsfönster i svart aluminium.
· Entré: huvudentré åt söder. Dörrar i mörkbrunt trä, glasade i överdel.
· Stomme: ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 1 respektive 3 rum och kök.

Byggnadskroppen är förlagd i nordsydlig riktning, med en tvärställd byggnadsdel längst i söder. Vindsvåningen är inredd till två lägenheter. Suterrängvåningen vetter mot öster. På denna fasad finns dessutom en låg utbyggnad med pulpettak och fasad i beigegul puts

KOMMENTAR
Denna frikyrkolokal är uppförd i början av 1980-talet och avviker från 1960-talsbebyggelsen i norra Skärholmen genom material, färg och form.