Stäng fönster Stockholm kn, GRANHOLMEN 5 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grått
Motivering: Grått = Fastighet som inte går att hänföra till någon av ovanstående klassificeringskategorier.

Denna före detta skolbyggnad från 1960-talet byggdes 1988 om på ett genomgripande sätt. Idag finns i princip ingenting kvar av den ursprungliga tvåvåningsbyggnaden. Förändringen är inte att betrakta som varsam och har helt förändrat den ursprungliga arkitekturen och byggnadens karaktär.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 000111

OMRÅDE
Detta område ligger i den nordvästligaste delen av kullen norr om Skärholmens centrum, och består av en femvåningsbyggnad med suterräng. Byggnaden var före en ombyggnad på 1980-talet en låg- och mellanstadieskola.

Byggnaden är placerad i en sluttning som vetter mot väster och norr. Öster om huset är marken flack, här finns en asfalterad gård med små gräsytor och buskage. På gården finns en sophus med fasad i vit träpanel. I gårdens norra del finns två lekplatser. Österut gränsar gården till skolan i kvarteret Granholmen 1. Söder om området finns ett högre beläget naturparti som inrymmer en parklek. Gränsen i öster och söder markeras av ett grönt staket. I väster är Ekholmsvägen dragen, här finns en liten parkeringsplats. Marken i denna del av området utgörs av gräsmattor och kuperad naturmark. Norr om området finns en flack dalgång med en asfalterad gångväg i öst-västlig riktning, gränsen mot denna utgörs till stor del av en terrasserande betongmur som är formgjuten med stående "räfflor".

· Våningar: 5, med suterrängvåning.
· Tak: brant sadeltak med gråa betongtakpannor
· Fasad: spritputsad. Beigegul, med ljusgrå botten- och suterrängvåning med dekorativa horisontala ritsningar samt ljusgå partier som markerar trapphus. Knutar och fönsteromfattningar i ljusgrå slätputs.
· Fönster: en- till treluftsfönster i silvereloxerad aluminium.
· Balkonger: utanpåliggande, med fronter i vit sinuskorrugerad aluminium infogat i silvereloxerat aluminiumramverk och glastäckta genombrytningar. Överliggare i silvereloxerad aluminium. Den översta balkongen har skärmtak i plåt.
· Entré: entréer i liv med fasad. Glasade dörrar i silvereloxerad aluminium med över- och sidoljus. Skärmtak i vit plåt.
· Stomme: ej utrett.
· Lägenhetsstorlekar: 1-5 rum och kök samt uthyrningsrum med pentry
· Förändringar: Detta var ursprungligen en del av skolanläggningen i kvarteret Granholmen 5. Här fanns förutom lektionssalar även en tandvårdsavdelning i suterrängvåningen. Skolbyggnaden byggdes 1988 om till bostadshus. Då tillkom de tre översta våningarna med sadeltaket, byggnaden tilläggsisolerades och fick sitt nuvarande putsskikt.

Byggnaden består av en långsmal länga i nord-sydlig riktning, som i de nordöstra och sydöstra hörnen har förskjutna byggnadskroppar. Husets mitt markeras på bägge långsidorna av vinkelrätt utskjutande gavelpartier i full höjd.

KOMMENTAR
Av den ursprungliga tvåvånings skolbyggnaden finns idag ingenting kvar, vare sig i funktion eller utseende.