Stäng fönster Stockholm kn, GRANHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 000111

OMRÅDE
Ekholmsskolan ligger i den norra delen av Skärholmen, på den höga höjden norr om centrum, i nära anslutning till ett större skivhusområde.

Skolområdet ligger på flack mark i den södra delen av kvarteret. I norr finns naturmark i kuperad terräng. De bägge delarna skiljs åt av en dalgång med en gångväg. Följer man gångvägen västerut leds man under Ekholmsvägen i en gångtunnel och ut i naturområdet norr om Skärholmen. Utanför skolområdet åt öster finns ett fritidshem, samt ett av skivhusen i kvarteret Granholmen 2. I söder gränsar området till ett litet naturparti med en parklek. I väster, i kvarteret Granholmen 5, finns ett bostadshus i fem våningar. Detta hus utgjorde före en drastisk ombyggnad på 1980-talet skolans huvudbyggnad.

Området omges till stora delar av ett grönt trästaket. Skolan består av två byggnader, en gymnastikbyggnad i norr och en klassrumsbyggnad i söder. Öster om skolbyggnaderna finns en mindre parkeringsplats, till denna tar man sig från Ekholmsvägen via en angöringsgata. Vid den västra gaveln på gymnastikbyggnaden finns en trappa med sidor av formgjuten betong som leder ned till gångvägen. Skolgården ligger väster om byggnaderna, den är asfalterad. Här hittar man lekplatser med lekredskap samt ett regnskydd med tälttak i svart korrugerad plåt. I övrigt finns runtom byggnaderna gräsmattor, tuktade buskar och mindre partier med berg i dagen.

· Våningar: 1.
· Tak: pulpettak i brun dubbelfalsad plåt. Takomfattningar i samma material, djupare neddragna ovan vissa fönsterpartier.
· Fasad: vitslammat tegel. Stående brunmålad panel under fönster på klassrumsbyggnaden.
· Sockel: gråmålad betong
· Fönster: gulmålat trä, klassrumsbyggnaden även silvereloxerad aluminium. Kvadratiska enluftsfönster samt höga fyrluftsfönster på bägge husen. På klassrumsbyggnaden även höga en- och tvåluftsfönster med tvärpost. Mellan fönstren finns ofta smala murpelare.
· Entré: i liv med fasad, med granittrappor framför. Dörrar i gulmålat trä med överljus samt skärmtak i brun plåt.
· Stomme: betong, ej fastställt
· Lägenhetsstorlekar: i klassrumsbyggnaden fanns ursprungligen en vaktmästarbostad om 2 rum och kök.
· Förändringar: Före år 1985 bestod skolan av tre byggnader. Detta år byggdes den tidigare huvudbyggnaden i områdets västra del om till bostadshus och bröts ut så att det kom att bilda ett eget kvarter; Granholmen 5. Den nuvarande klassrumsbyggnaden byggdes vid samma tid om från skolmatsal och vaktmästarbostad.

Skolans entréer vetter mot skolgården. Huvudentrén till klassrumsbyggnaden har en mer monumental karaktär, granittrappan är bredare, skärmtaket är större och dörren är glasad, med över- och sidoljus. Gymnastikbyggnaden har en högdel i norr som inrymmer gymnastiksalen och lågdel i söder där omklädningsrum finns. Lågdelen omsluter den högre byggnadskroppen på tre sidor. Klassrumsbyggnaden är en långsmal länga, med en utskjutande byggnadsdel på den västra sidan vars fasad till stora delar består av fönster med brunmålad stående träpanel under.

KOMMENTAR
Ekholmsskolan har förlorat sin väl sammanhållna karaktär i och med att den tidigare huvudbyggnaden förvandlades till bostadshus. De två kvarvarande skolbyggnaderna utgör dock ett miljöskapande komplement i den lilla skalan till det storskaliga skivhusområdet på höjden. Byggnaderna är välbevarade till sitt yttre och karaktäriseras av en omsorgsfull arkitektonisk gestaltningen med genomförd materialkontrast mellan vitslammat tegel, brun träpanel och kopparplåt.