Stäng fönster Göteborg kn, BRÄMAREGÅRDEN 72:4 CENTRALA HISINGEN

OMRÅDE
Alldeles nära Vågmästareplatsen, där Hisingsgatan möter Virvelvindsgatan och Vågmästaregatan, i trafikbrus och klockeklang från Brämaregårdens kyrka intill, ligger denna lilla centrumanläggning med två olika sammanlänkade byggnadsvolymer, tre respektive fyra våningar höga. Trots påbyggnader från 1990-talet har de en omisskännlig tidsprägel med en exteriör som avviker från omgivningen. I väst ligger ett bostadsområde med 11-vånings punkthus klädda med gult tegel och i öst breder äldre kvarter med landshövdingehus ut sig.

Långsidan sträcker sig längs Hisingsgatan med entréer och skyltfönster, vilket även norrgaveln har. På alla sidor intill fasaden, utom åt gården i väst, löper en marktäckning av svart, vit eller röd betongsten i olika konstellationer. I söder formas också en liten plats med låga murar av natursten (likadana finns i angränsande punkthusområde) och rabatter med buskar som ölandstok, brudspirea, forsythia och rhododendron. Enligt ritningarna är ytan tänkt att nyttjas för "eventuell uteservering". Mellan de två byggnadsvolymerna finns en passage mellan gård och gata med entré till kontorsvåningarna, samt en transformatorstation sammanbyggd med norra byggnaden. På gården finns parkering och nya återvinningsstationer.

Verksamheter för närvarande är i norra delen tobaksbutik, bank och livsmedelsaffär och i södra delen fotoaffär, frisör, data-videobutik och konditori/bageri/café. I kontorsvåningarna finns också olika sjukvårdande verksamheter.

Redan på 1920-talet planerades ett litet torg här som skulle kallas Brämareplatsen, vilket aldrig blev utfört. Istället blev det denna lilla centrumanläggning till HSB:s angränsande punkthusområde Affärsverksamheter i gatuplan var då i det södra huset café/konditori/bageri, kontorsmaterial, livsmedel, bank, depeschkontor och bilskola. I norr fanns också livsmedel, bank, foto och tobak. På kontorsplanen inrymdes exempelvis socialbyrå och kontor, läkaremottagningar och fotoateljé. På transformatorstationens fasad satt varuautomater och över portgången förkunnades "HSB-centrum".

BYGGNADER
Komplexet består av en lamell med fyra våningar, där den översta är låg och indragen från fasadliv med fönsterband. Den andra volymen är kvadratisk med tre våningar och en hög fläkthuv mitt på taket, så att husen ger intryck av samma höjd. Affärer i gatuplan och kontor ovanpå har båda två. En portgång och en transformatorstation (som fanns här före 1958, okänt byggår) av tvättade betongelement med mycket liten synlig ballast, förbinder de båda byggnadskropparna. Här finns också entré till kontorsvåningarna.

Våningar: 4, 3
Stomme/konstruktion: betong med fasadelement av 5 cm betong och 5 cm kork
Fasad: puts, keramiska plattor, plåt i skivor (synliga skruvar/nitar) eller falsad
Fasadfärg: beige, lilagrå, beige eller grön
Takform: valmat sadeltak, flackt tälttak
Takmaterial: grön falsad plåt
Utvändiga detaljer: regnskydd över skyltfönstren fäst i fasaden med infälld rund belysning i betsat träundertak, mosaik runt serviceboxen, neonskyltar

Kontorsfasaden är jämnt uppdelad i stora rutor med likadana bruna träfönster med kakelklädda lilagrå bröstningar, mellan smala ljust putsade betongpartier. Fasaden på trapphuset och översta våningen på norra delen (byggt 1990) består av fastskruvade skivor, troligen plåt, i samma färg som putsen. Fönstren avviker också något från de ursprungliga i indelningen, genom att ha fyra glas istället för tre och vara av pivåmodell. Taket och översta våningen på lamellen har grön falsad plåt.

Skyltfönstren och originaldörrarna är av brunmålat, fernissat trä med fönsterbleck av koppar med rundade hörn. Dörrarna är indragna ca 0.5 meter och har inga trappor, men sitter ca två decimeter över marken. Skärmtaket har inga pelare och fronten är av vitmålad plywood eller vit plåt och pryds bland annat av Lundgrens Konditoris neonskyltar som suttit sedan uppförandet. Baksidan är sluten med kvadrad putsfasad, källarnedgångar, utbyggnader, ventilationsanläggningar med mera.

Från början hade det södra huset totalt tre våningar och det norra två. Taket var kopparklätt, valmat sadeltak respektive tälttak med glasad topp.1990 byggdes husen på med en våning var och entrén i portgången med trapphus gjordes. Norra husets fasad utformades i likhet med den befintliga. På baksidan byggdes förråd, balkong för kylmaskiner med mera.

KOMMENTAR
Byggnaden är ett miljöskapande inslag med sin avvikande exteriör, som bär vittne om sin tids expressiva byggnadsideal med omsorgsfullt materialval och fina detaljer. På- och tillbyggnader har gjorts med känsla för den ursprungliga karaktären. Viktigt är också att markplattorna bevarats, vilket visar på intentionen att skapa stråk och torg, om än i en liten skala.

Anläggningen är upptagen i bevaringsprogram för Göteborg 1987, där felaktigt kallat "Myntgatans centrum".