Stäng fönster Stockholm kn, STÄVHOLMEN 1 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 2/12 1999

Sex kvarter med småhus placerade i södra utkanten av Skärholmen.

Kvarteren ligger i kuperad terräng och avskiljs genom matargator eller gångvägar, som ofta går i en svacka. Bebyggelsen klättrar uppför slänter eller ligger på höjder. Runtom kvarteren sluttar marken brant utåt, mot skogsområden av olika djup. Öster och söder om området går Skärholmsvägen och ytterligare en bit utanför ligger E4:an. Mot väster vidtar bebyggelsen i Vårberg och Vårby Gård, mot norr Vårbergs IP, två skolor samt ett arbetsplatsområde söder om Skärholmens centrum. Från områdets alla kvarter kan man promenera till Skärholmens centrum i nordost, via slingrande gångvägar genom skogen. Gångvägar är även dragna västerut och norrut, till Vårberg och mer centrala delar av Skärholmen. Området karaktäriseras av likartad bebyggelse med smärre variationer. Grisselholmen och Sandholmen har fristående hus med garage, Korsholmen, Lindholmen och Tallholmen har radhus med separata garagelängor, Stävholmen har kedjehus och fristående hus med garage. Bebyggelsen är tätt placerad. I radhuskvarteren bildas ett antal asfalterade gårdar. Dessa inrymmer antingen lekplatser med sandlådor och lekredskap eller garage med parkeringsytor. Fram till garagelängorna är angöringsgator dragna. Från dessa leder entrégator in på gårdarna. I villa-/ kedjehuskvarteren leder entrégator fram till husen. Byggnadernas entrésidor är vända mot gårdsbildningarna och entrégatorna. Byggnaderna är försedda med små förgårdar. Radhuskvarteren har på förgårdarna små redskapsbodar med flacka tak och träfasader av liggande panel. Byggnadernas bakre fasader vetter mot trädgårdar som ofta är försedda med uteplatser och ibland altaner. Förgårdarna och trädgårdarna är gräsbevuxna och ofta även betongplattebelagda. De kringgärdas ofta mot gata och granntomter av tuktade häckar eller trästaket. Här finns också ofta hårt tuktade buskar och barrträd samt fruktträd och rabatter. I övrigt finns i områdets utkanter, och här och var i det inre, utsparade naturpartier med tallar, ekar och björkar samt berg i dagen. I kvarteret Korsholmen finns en fornlämning i form av en domarring.

· Våningar: 1 vån + suterräng, 1 vån + inredd vind, 1 vån + suterräng + inredd vind, 2 vån.
· Tak: pulpettak, papptäckt, taklist av panel.
· Fasad: Lättbetongelement målade i olika kulörer. På vindsvåning panel. Tallholmen har fasader helt i träpanel, liggande i ett brett band runt taket och på långsidornas mitt, stående i övrigt. Vanligen är byggnaderna målade i en färg, till exempel gult. På många av områdets byggnader är dock betongen och de olika paneltyperna samt knutarna målade i olika kulörer, exempelvis vitt och rött, eller gult och brunbetsat.
· Sockel: Betong, putsad, ofta målad i exempelvis vitt.
· Fönster: En- till fyraluftsfönster av trä (ofta med en mindre, sidoställd och smalare luft som vädringslucka eller vädringsfönster), ofta vitmålade och ibland försedda med markiser.
· Balkong: Vissa byggnader är på sina trädgårdssidor försedda med balkonger i trä, med fronter av träpanel, ofta brunbetsad.
· Entré: Dörrar av trä, försedda med sidoljus samt små skärmtak i plåt. Dörrarna är vanligen lackade eller svart- eller vitmålade. Mot trädgårdarna har husen balkongdörrar i vitt trä.
· Stomme: Lättbetongelement och trä. I Tallholmen enbart trä.
· Lägenhetsstorlekar: 4-6 rok,
· Förändringar: Byggnadernas inbördes olika kulörer är troligen ett resultat av senare ommålningar. Vissa hus har extraisolerats och fått nytt fasadmaterial, vissa har fått fönstren ubytta. Olika varianter av tillbyggda förstukvistar förekommer.
Byggnaderna finns i flera varianter: Radhus i en våning med suterräng, en våning med inredd vind och suterräng samt två våningar. Friliggande hus i en våning med suterräng eller två våningar. Kedjehus i en våning med inredd vind. Kedjehusen är något längre än övriga hus och många har takkupa. Husen med inredd vind har brantare taklutning än övriga. Suterrängvåningarna vetter oftast mot byggnadernas trädgårdar. Rad- och kedjehusen är förlagda i längor om 2-6 enheter, ibland med de olika våningstyperna placerade intill varandra.

Radhuskvarterens parkeringsanläggningar består av två garagelängor vardera, oftast ställda med portarna mittemot varandra, med en körväg däremellan som i ena ändan sluts med en trägrind. Garagen har pulpettak av korrugerad plåt eller eternit, med takomfattning, gavlar samt ena långsidan utförd i liggande och stående brunbetsad panel. Den motsatta långsidan är utförd i aluminiumplåt med portar i korrugerad aluminium. Vid några av garageanläggningarna finns biltvättar utan tak, bestående av skärmväggar i träpanel och korrugerad glasfiber och med grundplatta gjuten i betong. De fristående villornas och kedjehusens enskilda garage är vidbyggda bostadshusen och har flacka tak och brun panel.

I området finns två transformatorstationer. Dessa har flacka tak med takfot i plåt. Fasaderna är utförda i betongelement med frilagd ballast, socklarna i gråmålad betong.

KOMMENTAR
Byggnaderna är tidstypiska med sina pulpettak och fasader av lättbetongelement i kombination med panel. Byggnadstypen förekommer i ett antal variationer. Den kuperade terrängen skapar variation. Området är, förutom färgförändringarna, enhetligt och välbevarat.