Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 16 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Måsholmen 16 består av posthuset i södra delen av Skärholmens centrum. Det är en låg kvadratisk byggnad som ligger i anslutning till Måsholmstorget.

Posten ligger i nära anslutning till såväl köpcentrum och anslutande vägsystem. Dess framsida vetter mot öster där Måsholmstorget öppnar sig med torgförsäljning, en rund damm, parkering och gatukök. Det finns även en parkering väster om byggnaden. I söder ansluter byggnaden direkt till Vårbergsvägen som här bildar en viadukt. Under denna viadukt skapas ett ogästvänligt område med bl a en miljöstation och en uppställningsplats for diverse fordon.

· Våningar: 1 + källare.
· Tak: Flackt, form ej utredd. Singel på vattenisolerat underlag.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast och platsgjutna bröstningar med brun klinker.
· Sockel: Gråputsad.
· Fönster: Fönsterband av bruneloxerad aluminium med mellanliggande partier av korrugerad plåt. Höga fönster på norra och västra sidan, lägre på östra sidan.
· Entré: Uppglasad entré med dörr och omfattning i bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Betong.
Byggnaden är en kvadratisk envåningsbyggnad med källare som ansluter till lastgatan. Entrén ligger i det nordöstra hörnet. Längs norra och östra fasaden finns samma typ av armatur som på varuhusen, i form av en kubisk metallåda.

KOMMENTAR
Byggnaden har en tydlig och sparsmakad utformning med platt tak, kvadratisk form och en stram fasad med frilagd ballast, fönsterband och bröstning av klinker. Det finns en omsorg om material, och få förändringar har skett.