Stäng fönster Stockholm kn, HARHOLMEN 3 M.FL. SKÄRHOLMEN

BYGGNADEN ÄR RIVEN

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991222

OMRÅDE
Denna hissanläggning med trappa leder upp till skivhusområdet på kullen norr om Skärholmens centrum.

Området ligger i sluttningen norr om Skärholmens centrum. Från centrum passerar man via Skärholmsterrassen och vidare över Äspholmsvägen på en välvd betongbro. Härifrån löper en trappa i avsatser uppför sluttningen. Trappan har steg av granit samt stålräcken eller sidomurar av formgjuten betong.

Bredvid trappans nedre del finns ingången till hissanläggningen. Den markeras av en monumental fasad i formgjuten betong, med mönster av lockpanel. För att nå hissen passerar man en lång mörk korridor i berget. Väl uppe på höjden stiger man ut ur en byggnad som även inrymmer hissmaskineri, på en stor terrass lagd med betongplattor. Norr om terrassen ligger Ekholmsvägen, terrassen omgärdas åt söder, öster och väster av ett stålstaket. Från platsbildningen är utsikten över Skärholmstrakten strålande. Trappan till höjden ansluter till terrassen via en genombrytning väster om hisshuset.

Hissbyggnad:
· Våningar: 2
· Tak: flackt, takform och material ej utredd.
· Fasad: övre del med fasad i formgjuten betong i form av lockpanel. Undre del med beklädnadsfasad i svart skiffer. Undertak klätt i brunbetsad panel.
· Entré: indragna, placerad på norra fasaden. Två automatiska dörrar i silvereloxerad aluminium.
· Stomme: betong.

Hisskorridoren har tak i grått skivmaterial och grå lättbetongelement med frilagd ballast, samt väggar av ljusa lättbetongelement med frilagd ballast. Golvet utgörs av betongplattor. Belysningen utgörs av runda vägglampor med mjölkvitt glas.

Hissbyggnaden består av en hög och "tung" övre utkragad del med hissmaskineri, vilken vilar på ett undre indraget parti med hissdörrarna. På byggnadens södra sida leder en trappa med räcke och galler i svartmålat järn upp till en dörr i utkragningens undersida.

KOMMENTAR
Hissbyggnaden och platsbildningen kring byggnaden är närmast av monumental karaktär, med en hög anspråksnivå när det gäller utförande och material. Anläggningen var vid inventeringstillfället välbevarad.

I samband med den pågående upprustningen av bostadsområdet på höjden finns långtgående planer att ersätta hissanläggningen med en bergbana. Förändringen är ett resultat av den hårda kritik som hissen och dess mörka korridor fått under lång tid. Avsikten är att förbättra kommunikationerna mellan bostadsområdet på höjden med Skärholmens centrum, samt att öka innevånarnas känsla av personlig säkerhet i sin närmiljö.

För det omkringliggande skivhusområdet se kvarteren Granholmen 2, Harholmen 1 och 3, Måsholmen 5.