Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 22 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 000111

OMRÅDE
Området ligger i den södra delen av Skärholmens centrum och utgörs av tre sammanbundna byggnader under den i öst-västlig riktning dragna Vårbergsvägen.

Byggnad 1 sluter Måsholmstorget mot söder, byggnad 2 är belägen i torgets sydöstra del. Bägge dessa byggnader ansluter upptill till Vårbergsvägen. Byggnad 3 utgör den sydligaste delen av centrumanläggningens undre plan, och ansluter upptill mestadels till centrumets markplan och Vårbergsvägen. Längst i väster finns en stor grusig yta med en miljöstation på den ursprungliga marknivån.

Markbeläggningen på Måsholmstorget är rödbrunt marktegel. Vårbergsvägens undersida och de pelare som vägen vilar på är utförda i slätgjuten betong. Undersidan och pelarna är synliga på Måsholmstorget, på den öppna ytan i områdets västra del samt i öster mot Skärholmsvägen. Vid det undre planet är marken antingen asfalterad eller lagd med betongplattor.

Byggnad 1:
· Våningar: 1.
· Fasad: överst indraget parti av grå aluminiumplåt, därunder klarblå aluminiumplåt, därunder skyltfönster.
· Sockel: indragen, i brun natursten.
· Fönster: stora skyltfönster i silvereloxerat ramverk.
· Entré: indragna och glasade dörrar i silvereloxerat aluminium med sidoljus.
· Stomme: betong.

Byggnaden inrymmer bland annat områdeskontor för Svenska Bostäder. Byggnaden är sammanbunden med centrumanläggningens undre plan.

Byggnad 2:
· Våningar: 2
· Fasad : röd granit, brun korrugerad plåt, stående tryckimpregnerad svart furupanel indelad av grövre vertikalt listverk.
· Sockel: röd granit
· Fönster: skyltfönster i aluminiumramar, enluftsfönster i brun omfattning.
· Entré: glasad dörr i aluminium
· Stomme: betong

Fasaden mot väster har med skyltfönster samt granit och plåt, mot söder är fasaden djupt indragen och utförd i svart träpanel (samma som byggnad 3). Byggnaden är sammanbunden med centrumanläggningens undre plan.

Byggnad 3:
· Våningar: 1 plan i den västligaste delen, 2 plan i öster. Källarvåning.
· Tak: utgörs mestadels av Måsholmstorget eller av Vårbergsvägen. Den delvis separata nordöstra delen av byggnaden har plantak med buskplanterad takterrass och smal takomfattning i svart plåt.
· Fasad: stående tryckimpregnerad svart furupanel indelad av grövre vertikalt listverk; betongelement med frilagd ballast av marmorkross; formgjuten betong, ofta som liggande eller stående räfflor.
· Sockel: omålad betong.
· Fönster: enluftsfönster i brun omfattning, ofta försedda med galler på bottenvåning. Skyltfönster. Betongglasfönster.
· Entré: Dörrar i trä eller aluminium, ibland glasade. Stora automatiska in- och utfartsportar till lastgatorna i gråmålat stål.
· Stomme: betong.

Byggnaden inrymmer bland annat personalutrymmen för Svenska bostäder, kontorslokaler, butiker samt verkstäder. Byggnaden har huvudfasad mot söder i svart panel (samma som byggnad 2) och betongelement. I den västra delen finns in- och utfartsportarna till lastgatorna under centrumet. Här finns även ett utanpåliggande blåmålat betongtorn samt en trappa upp till torgnivå. Upptill ansluter den västra delen av byggnaden till betongmuren vid Måsholmstorget, vilken är formgjuten med liggande räfflingar. Sydfasadens mittersta del ansluter upptill till byggnad 2. I den östra delen av sydfasaden finns två in- och utfarter som leder genom byggnaden till Skärholmens parkeringshus.

Den nordöstra delen av byggnaden består av en långsmal delvis fristående byggnadskropp som avskiljs från resten av byggnaden av en uppfartsramp från Skärholmsvägen till Vårbergsvägen. Bara ett smalt ljusschakt skiljer byggnadskroppen från Skärholmens parkeringshus. På byggnadskroppens tak, nära infarten till parkeringshuset är "Skärholmsskruven" placerad, Aston Forsbergs höga "Vridande Moment" i cortenstål.

KOMMENTAR
Byggnaderna i detta område, med sina förskjutningar och olika plan, är utformade för att på bästa sätt använda de svårutnyttjade ytor som skapats av trafiklederna. Dessutom fungerar de som avslutande fasad åt söder för centrumanläggningens undre plan. Rent arkitektoniskt karaktäriseras byggnaderna i torgnivå av de stora skyltfönsterytorna. Resten av området kännetecknas av det medvetna användandet av några få material; svart furu, formgjuten betong och betongelement med frilagd ballast, som kontrasteras mot varandra. Området är välbevarat.