Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 22 SKÄRHOLMEN

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
KULTURHISTORISK KLASSIFICERING
Värderingsdatum: 2006-11-28
Klassificering: Grönt
Utförd av: Ann-Charlotte Backlund, Elisabet Wannberg Anna-Karin Ericsson, Martin Lagergren, Per Olgarsson, Marianne Strandin, Stockholms stadsmuseum.
Motivering: Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Denna monumentala byggnad har stora arkitektoniska och miljöskapande värden. Byggnaden utgör ett betydelsefullt blickfång invid Skärholmstorget och är medvetet formad för att spela mot den öppna platsen och med övrig bebyggelse runtom. Viktiga arkitektoniska element på torgfasaden är det kraftiga skärmtaket och de utskjutande pelarliknande halvrundlarna. Fasadmaterialet, betongelement med synlig ballast av rödbrun sten, understryker på ett tidstypiskt sätt byggnadens karaktär.
Byggnaden fungerade ursprungligen som varuhus, men utgör idag en del av centrumets stora inbyggda galleria. Storholmsgatan öster om byggnaden glasades över 1984, och Bredholmsgatan i väster glasades över 2006. I samband med överglasningarna förändrades fasaderna mot dessa gator drastiskt, bl.a. genom överglasning. Även torgfasaden förändrades 2006, bland annat förstorades glasytorna. Inte desto mindre utgör denna relativt välbevarade fasad ett omistligt inslag i miljön kring Skärholmstorget.

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Detta varuhus utgör en del av affärskomplexet i Skärholmens centrum. 1984-85 överglasades butiksstråket och förvandlades till en inomhusgata.


Byggnaden ingår som den mittersta delen i det stora inomhuscentrum som skapades 1984-85 i Skärholmen. Detta sammanlänkade byggnadskomplex omfattar dels Måsholmen 6, 7 och 8 vilka utgör en enhet genom att de överensstämmer i dimensioner och har ett högt placerat, kraftigt markerat skärmtak av betong som knyter dem samman. Dels utgörs det av butikslängan i Måsholmen 9 och 10. Dessa upptar tillsammans en betydande del av centrummiljön i Skärholmen. Centrumet ligger i anslutning till Skärholmsvägen som löper längs med E 4:an. Mellan Skärholmsvägen och affärskomplexet ligger ett strategiskt placerat parkeringshus med plats för 3000 bilar. Härifrån leds man direkt in i inomhuscentrumet via rullband.

Norr om varuhusen ligger Skärholmstorget, i söder Måsholmstorget och i väster ett butiksstråk, Bredholmsgatan. Skärholmstorget är Skärholmens hjärta. Här bedrivs en livlig torghandel med frukt och grönsaksförsäljning, och det är ständig liv och rörelse genom att tunnelbanestationen är placerad i torgets norra del. Butiker, caféer och Skärholmens kyrka ligger också kring detta torg. Centralt på torget finns två rektangulära grunda bassänger i natursten med fontän sommartid. Vintertid används den som skridskobana. I den östra änden ligger ett litet gatukök med kvadratisk form, platt tak och fasad av röda plåtskivor. Det finns glest planterade låga lövträd. Armaturen utgörs av glasklot på svarta järnstolpar.

I väster ligger ytterligare två långsträckta butiksbyggnader och mellan dessa löper butiksstråket Bredholmsgatan, försett med sittplatser, enstaka träd och flera typer av armatur. Bredholmsgatan mynnar ut i Måsholmstorget som inte har samma slutna torgkaraktär som Skärholmens torg genom att det till hälften utgörs av en parkeringsplats med vändplats. Den andra hälften består av en breddad trottoar som rymmer en grund, rund bassäng i natursten, ett litet gatukök med kvadratisk form med fasad i brunmålat trä och glas, samt torgförsäljning i begränsad utsträckning. Markbeläggningen på de båda torgen och butiksgatan består av rödbrunt marktegel inom band av röd granit.

BYGGNADER
· Våningar: 3 våningar + källare.
· Tak: Form ej utredd, flackt. Singel på vattenisolerande underlag. Skärmtak av betongelement.
· Fasad: Prefabricerade betongelement, frilagd ballast i röd ton.
· Sockel: Röd granit.
· Fönster: Enluft, bruneloxerade i bottenplan samt på norra fasaden, och rödlackerade små smala i övrigt.
· Entré: Uppglasade med listverk i metall, roterande luftslussar i glas.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Betydande förändringar som har skett är glasövertäckningen av centrumgatorna och nya uppglasade entréer som binder samman byggnaderna, vilket skedde 1984-85. I samband med detta har de fasader som vetter inåt fått sin frilagda ballast övermålad med vit eller gulvit kulör. Den tidigare markbeläggningen mellan byggnaderna, vad som nu är inomhus, har ersatts med ett grönvitstrimmigt marmorgolv som sammanbinder hela komplexet. Tidigare huserade varuhuset Domus i denna byggnad.

Butikslokaler i bottenplan, samt delar av källarplan och våning 1. I övrigt finns det lager och kontorslokaler. Bottenplan har stora skyltfönster mot gångstråken. Det finns ett flertal entréer som är tydligt markerade i fasaden. Fasaden indelas horisontellt av två balkar av betongelement mellan bottenplan och våning ett. Den norra fasaden som vänds mot Skärholmstorget har även en vertikal indelning genom monumentala halvrundlar i betongelement som sträcker sig från mark till tak. Här understryks monumentaliteten av höga smala enluftsfönster som sträcker sig från första till andra våningen. Den östra och västra delen av byggnaden är högre än mittpartiet och sträcker sig över skärmtaket.

Byggnaden är idag sammanlänkad med varuhusen i Måsholmen 7, 8, 9, 10 genom glastak och inglasade entréer mellan huskropparna. Byggnaderna i Måsholmen 6, 7 och 8 bildade redan tidigare en enhet genom att de överensstämmer i dimensioner och har ett längsgående, högt placerat, kraftigt markerat skärmtak av betong som knyter dem samman. Måsholmen 8 uppvisar stora likheter med Måsholmen 6, vissa detaljer såsom fönsterplacering och burspråk skiljer dem åt. Samma typ av armaturer med glasklot på ett vinklat metallrör eller kubiska metallådor återkommer i dessa två.

KOMMENTAR
Vid ankomst till Skärholmstorget är det denna byggnad man får i blickfånget, vilket man också valt att utnyttja i utformandet av den norra fasaden som spelar mot den öppna torgytan. Den tunga och bastanta byggnadskroppen kröns av ett monumentalt skärmtak i betong. Denna tyngdverkan växlas mot den vertikalitet som skapas av de pelarliknande rundlar som är halvt indragna i fasaden. Byggnadens elementsystem är något som utnyttjas och framhävs i dess formspråk. Centrumhusens övertäckning har förändrat centrumanläggningens karaktär.