Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 22 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Detta varuhus utgör en del av affärskomplexet i Skärholmens centrum. 1984-85 överglasades butiksstråket och förvandlades till en inomhusgata.

Byggnaden ingår som den mittersta delen i det stora inomhuscentrum som skapades 1984-85 i Skärholmen. Detta sammanlänkade byggnadskomplex omfattar dels Måsholmen 6, 7 och 8 vilka utgör en enhet genom att de överensstämmer i dimensioner och har ett högt placerat, kraftigt markerat skärmtak av betong som knyter dem samman. Dels utgörs det av butikslängan i Måsholmen 9 och 10. Dessa upptar tillsammans en betydande del av centrummiljön i Skärholmen. Centrumet ligger i anslutning till Skärholmsvägen som löper längs med E 4:an. Mellan Skärholmsvägen och affärskomplexet ligger ett strategiskt placerat parkeringshus med plats för 3000 bilar. Härifrån leds man direkt in i inomhuscentrumet via rullband.

Norr om varuhusen ligger Skärholmstorget, i söder Måsholmstorget och i väster ett butiksstråk, Bredholmsgatan. Skärholmstorget är Skärholmens hjärta. Här bedrivs en livlig torghandel med frukt och grönsaksförsäljning, och det är ständig liv och rörelse genom att tunnelbanestationen är placerad i torgets norra del. Butiker, caféer och Skärholmens kyrka ligger också kring detta torg. Centralt på torget finns två rektangulära grunda bassänger i natursten med fontän sommartid. Vintertid används den som skridskobana. I den östra änden ligger ett litet gatukök med kvadratisk form, platt tak och fasad av röda plåtskivor. Det finns glest planterade låga lövträd. Armaturen utgörs av glasklot på svarta järnstolpar.

I väster ligger ytterligare två långsträckta butiksbyggnader och mellan dessa löper butiksstråket Bredholmsgatan, försett med sittplatser, enstaka träd och flera typer av armatur. Bredholmsgatan mynnar ut i Måsholmstorget som inte har samma slutna torgkaraktär som Skärholmens torg genom att det till hälften utgörs av en parkeringsplats med vändplats. Den andra hälften består av en breddad trottoar som rymmer en grund, rund bassäng i natursten, ett litet gatukök med kvadratisk form med fasad i brunmålat trä och glas, samt torgförsäljning i begränsad utsträckning. Markbeläggningen på de båda torgen och butiksgatan består av rödbrunt marktegel inom band av röd granit.

· Våningar: 3.
· Tak: Flackt, form ej utredd. Singel på vattenisolerande underlag. Högt placerat skärmtak av tunga betongelement.
· Fasad: Prefabricerade betongelement, frilagd ballast i röd ton.
· Sockel: Röd granit, låg.
· Fönster: Skyltfönster i bottenvåningen, fönsterband i bruneloxerad aluminium i 1:a och 2:a våningen.
· Entré: Uppglasade med ribbverk i natureloxerad lättmetall och stålbalkar, roterande luftslussar i glas.
· Stomme: Betong.
· Förändringar: Betydande förändringar som har skett är glasövertäckningen av centrumgatorna och nya uppglasade entréer som binder samman byggnaderna, vilket skedde 1984-85. I samband med detta har de fasader som vetter inåt fått sin frilagda ballast övermålad med vit eller gulvit kulör. Markbeläggningen mellan byggnaderna, nu inomhus, består av ett grönvitstrimmigt marmorgolv som sammanbinder hela komplexet.

Byggnaden består av tre våningar med källare, med butikslokaler i bottenplan, samt delar av källarplan och våning 1. I övrigt finns det lager och kontorslokaler. En fjärde våning ryms i den östra och västra delen av byggnaden som är högre än mittpartiet och sträcker sig över skärmtaket. Bottenplan har stora skyltfönster mot gångstråken. Entréerna är tydligt markerade i fasaden. Den södra fasaden som vetter mot Måsholmstorget har tre burspråk i bruneloxerad aluminium vilka sträcker sig från 1:a till 2:a våningen. Denna fasad har även genombrutna partier så att en gallerverkan uppstår.

Byggnaden är idag sammanlänkad med varuhusen i Måsholmen 7, 8, 9, 10 genom glastak och inglasade entréer mellan huskropparna. Byggnaderna i Måsholmen 6, 7 och 8 bildade redan tidigare en enhet genom att de överensstämmer i dimensioner och har ett likadana kraftigt markerade skärmtak av betong. Måsholmen 8 uppvisar stora likheter med Måsholmen 6, vissa detaljer som fönsterplacering och burspråk skiljer dem åt. Samma typ av armaturer med glasklot på ett vinklat metallrör eller kuber i gulmetall återkommer på dessa två byggnaders västra fasader.

KOMMENTAR
Liksom Måsholmen 6 är detta en tung och bastant byggnadskropp som kröns av ett monumentalt skärmtak i betong. Centrumhusens övertäckning har förändrat centrumanläggningens karaktär.