Stäng fönster Stockholm kn, GRANSÄTRA 2 M.FL. SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE
Gransätra ligger i Sätras södra del och består av nio flerbostadshus som bildar tre gårdsmiljöer. Till området hör även fyra garagelängor belägna längst i söder. Miljön har omgestaltats under senare tid, både vad gäller byggnader och gårdar.

Gransätra ligger i anslutning till Sätradalsparken och väster om området löper Björksätravägen. Ett koloniområde, två daghem och en idrottsplan ligger i norr. I söder finns en idrottsanläggning. Vid Gransätragränd finns en panncentral med tillbyggd biltvättsanläggning och kompost, samt en asfalterad parkering. Parkering och garagelängor finns även i områdets södra del. Gårdarna innehåller planteringar, ett flertal lekplatser och enstaka lusthus. Fyra förrådsbyggnader är placerade i områdets utkanter. Områdets entréer har markerats av portalliknande enkla träkonstruktioner.

· Våningar: 3 varav en med suterrängvåning.
· Tak: Korrugerat plåttäckt sadeltak.
· Fasad: Spritputs, två aprikosa toner, bottenvåningen markeras i en mörkare ton. Plåttäckta mintgröna gavelrösten.
· Sockel:
· Fönster: 1- och 2-luftsfönster, silvereloxerad aluminium.
· Balkong: Inglasade med vita skivor i nederdelen.
· Entré: Gröna träportar med över- och sidoljus, partiet kring portarna är slätputsat och något utskjutande. Brokvistar med gröna plåttäckta sadeltak och aprikosa skivor i räckenas fyllningar, samt mintgröna trädetaljer.
· Stomme: Lättbetongelement.
· Lägenhetsstorlek: 3-4 rok.
· Förändringar: Området har genomgått genomgripande förändringar, i synnerhet vad gäller byggnaderna. De har fått fasaderna omputsade i aprikos kulör, med detaljer i mintgrönt såsom de plåtinklädda gavelröstena och brokvistarna. Brokvistarna är ett nytt tillskott, och balkongerna är ombyggda. Dörrarna och fönstren är utbytta. Förnyelsen av området omfattar nya planteringar, förrådsbyggnader och enstaka lusthus, lekplatserna har fått nya redskap. Områdets entréer har markerats av portalliknande enkla träkonstruktioner

Lägenheterna i markplan är försedda med altaner omgärdade med låga gula trästaket. Husens sophantering är förlagd till brokvistarna.

Förråden har korrugerade plåttäckta sadeltak med fasader av rödmålad stående träpanel och vita knutar, och svarta trädörrar. Den första garagelängan byggdes 1968, och kompletterades med fler 1986. De har korrugerat pulpettak i plåt, och fasader och garageportar av grå panelprofilerad aluminiumplåt .

KOMMENTAR
Området är beläget på flack mark och byggnaderna bildar tre gårdar. Såväl byggnader som gårdar har genomgått genomgripande förändringar med syfte att ge området en ny, mer ombonad karaktär. För att åstadkomma detta har man tillfogat element som är främmande för områdets ursprungligen mer strama uttryck, såsom brokvistar, inglasade balkonger, paviljonger. Förändringarna är ej gjorda med respekt för byggnadernas karaktär.