Stäng fönster Stockholm kn, BRÄNNHOLMEN 1 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE

· Ett stort och enhetligt utformat bostadsområde med trevånings loftgångshus beläget strax väster om Skärholmens centrum.

Område med 36 st. mycket enhetligt utformade trevånings loftgångshus orienterade vinkelrät mot varandra i nordsydlig och östvästlig riktning. Området har en tydlig gräns, som i söder och öster utgörs av bilvägar, i norr av tunnelbanspåret och i väster av kraftigt kuperat naturmarksparti. Från matargatorna Vårbergsvägen och Ekholmsvägen leder angöringsgator in till parkeringsplatser i områdets östvästliga mittaxel. Fler parkeringar finns i ytterkanterna, utmed spårområdet och utmed Vårbergsvägen. I området finns ett antal daghemsbyggnader samt tvättstuga och lekskola inplacerade (daghemmen se Hagholmen 2, Klubbholmen 2 och Klubbholmen 3). Gångtrafiken från och till centrum, som är separerad från biltrafiken, är samlad till de öst-västliga förbindelselänkarna Bodholmsgången och Portholmsgången. Gångtunnlar leder under Ekholmsvägen till centrum. Ett brett parkrum genomkorsar området från norr till söder. Skärholmsstigen, som börjar norr om spårområdet och slutar i Skärholmsvägen, löper mitt i parkrummet. Sophus med sadeltak i svart korrugerad plåt och fasader i spritputs finns utplacerade i området. De halvöppna gårdarna är oftast kuperade, ibland bergiga, och innehåller gräs, träd, bitar av naturmark, lek- och sittplatser. Närmast husen är buskar planterade framför varje balkong i bottenvåningen.

I området, främst utmed de två gångstråken Bodholmsgången och Portholmsgången, finns inte mindre än 13 skulpturer. Här följer en uppräkning av titlar och konstnärer: "Dame med parasol" Adam Fischer, "Ryttare" Marie Stenkvist, "Ung Pige" Gottfred Eikhoff, "Evig kretsgång" Stefan Thorén, "Snack" Inga Hellman-Lindahl, "Nyfödd kalv" Asmund Ahrle, "Befri" Björn E. Evensen, "Kluven" Olof Hellström, "Kasperteater" Göran Strååt, "Inbrytning" Åke Lagerborg, "Ung Mor" Gunnar Nilsson, "Moment" Lennart Källström och slutligen "Tegelrosen" Ulf Sucksdorff. Av Carl Axel Lundings "Splittrad pelare" är endast sockeln kvar.

* Våningar: 3
· Tak: Sadeltak klätt med svart plåt, bandtäckning, utskjutande takfot.
· Fasad: Grov sprutputs, beigegul med ljusbeigea fält. Runt fönster slätputsade ramar.
· Sockel: Grov sprutputs, svart.
· Fönster: En- och tvålufts i vit plåt. Fönster och dörr i anslutning till balkong är av vitmålat trä.
· Balkong: Balkong och loftgångar är indragna och har fronter och överliggare av betong med frilagd ballast (vit stenkross). Balkongstödselement av betong med frilagd ballast (vit stenkross). Vissa av balkongerna är
inglasade. Loftgångarna bärs upp av kvadratiska obehandlade betongpelare.
· Entré: Entrén till trapphuset har omfattning av granit och uppglasad dörr i gul plåt med sidoljus.
Entrén till loftgångarna från trapphuset har omfattningar av granit och dörrar av teak. Lägenhetsdörrarna i bottenvåningen och på loftgångarna har omfattning av teak och dörr av teak med sparkskydd i koppar.
· Stomme: betong och lättbetong.
· Lägenhetsstorlekar: 2 rokvr + 3, 4 rok.
· Förändringar: Intill trapphusentréerna finns tillbyggda soprum i gul lackerad stål. Dessa byggdes till 1985, samtidigt som de nuvarande entrédörrarna sattes in. Inglasning av balkonger efter hyresgästernas önskemål påbörjades 1987. De nuvarande fönstren, eller i varje fall ytterbågarna, är inte ursprungliga. När förändringen skedde har dock inte gått att fastställa.

I entréerna är golven belagda med vit marmor. Till cykelrum i källarplan finns utvändig trappa/ramp i betong med räcke i gråmålat stål.

Tvättstugan i kv. Högholmen 1, har ett flackt sadeltak klätt med svart trapetskorrugerad plåt. Fasaderna har grön fasspåntpanel, sockeln är av betong. Fönstren är av enluftstyp och utförda i vitmålat trä. Entrédörren är av vitlackat stål och har två rader med stående smala glasrutor samt sidoljus. Vid entrén finns en förstukvist med sadeltak i korrugerad plåt och stöd i grönmålat trä.

Lekskolan i kv. Hagholmen 3. har ett sadeltak klätt med korrugerad eternit. Taket har svarta plåtarbeten. Mot öster skjuter taket ut över uteplatsen och vilar här på ett stolpverk i vitt trä. Fasaderna har liggande ljusblå fjällpanel och vita knutar. Huset har en grå betongsockel. Fönstren är av tvåluftstyp i vitt trä med en högt liggande tvärpost. Entrédörren är av rosamålat trä med glasad överdel samt överljus.

KOMMENTAR
Karakteristiskt för området är den strikta rätvinkligheten i plan, kvartersuppdelningen och den tydliga trafiksepareringen. De kuperade och trädbevuxna gårdarna ger variation åt den enhetliga byggnadsmassan.
De enskilda husen kännetecknas av en tydlig uppdelning i gavlar och långsidor. De många skulpturerna utgör ett viktigt inslag i miljön. Med undantag från entréerna är byggnaderna mycket välbevarade.