Stäng fönster Stockholm kn, FALKHOLMEN 3 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE

· Lillholmsskolan är en låg och mellanstadieskola som ligger på en höjd nordväst om Skärholmens centrum.

Anläggningen består av nio skolbyggnader placerade centralt i ett bostadsområde nordväst om Skärholmens centrum. Skolan omges på tre sidor av bostadsbebyggelse, i väster av lamellhus, i norr av radhus och i öster av skivhus. I söder sluttar terrängen brant ner mot skivhusen i kvarteret Brantholmen. I söder finns också ett daghem, Falkholmen 4. Anläggningen, som ligger på plan mark, fördelar sig på tre klassrumsbyggnader, varav en av senare datum, matsalsbyggnad, vaktmästarbostad, gymnastiksalsbyggnad och tre skolbaracker. I sydost finns ett större naturmarksparti med berg i dagen. I norr, framför gymnastiksalen, är en bollplan anlagd. Mellan husen är marken asfalterad och växtligheten begränsar sig till rabatter närmast fasaderna. Vaktmästarbostaden är försedd med en egen trädgård mot söder, omgärdad av staket och häckar. En trädrad avskärmar sparsamt matsalsbyggnaden och undervisningsbyggnaderna från skolbarackerna utmed bollplanens långsida.

Klassrumsbyggnaderna (ej den nya), matsalsbyggnaden, vaktmästarbostaden och gymnastiksalen

· Våningar: 1-2
· Tak: Motfallstak klätt med papp, ej utrett. Takfot, smal eller bred, i grå plåt.
· Fasad: Rött tegel
· Sockel: Platsgjuten målad betongsockel, puts/betong med stenig yta.
· Fönster: En-, två- och treluftsfönster i vitmålat trä.
· Entré: Uppglasad vit ståldörr, mittfyllning med grått skivmaterial, draghandtag i teak. Finns både som enkel- och pardörr, med eller utan över- och/eller sidoljus.
· Stomme: Betong samt tegel i skalmurskonstruktion.
· Förändringar:

Matsalen utmärker sig genom sitt mot söder vända åttkantiga skärmtak. Taket bärs upp av runda stålpelare som samtidigt fungerar som stuprör. På västfasaden finns en lastkaj i betong med skärmtak i plåt. Klassrumsbyggnaderna har konstnärlig utsmyckning på de utskjutande fasadpartierna i marknivå. På den västra längan är utsmyckningen utförd i stål, på den östra i glaserat kakel. Båda längorna har lågdelar mot söder. Bottenvåningen, mellan de utskjutande murpartierna, på den östra längan har grå puts med grusad yta.

Barackbyggnaderna har flackt sadeltak i papp med utskjutande takfot och fasad i gulmålad liggande panel med vertikala band av skivmaterial. Byggnaderna står på plintar som täcks av liggande tryckimpregnerad plank. Fönstren är vita och av enluftstyp. Till entréerna leder trappor i betong med ledstänger i trä. Dörrarna är vita laminatdörrar.

Den nya klassrumsbyggnaden (1995/96) har pappklätt pulpettak och fasader i rött tegel. Den svarta takfoten av plåt är neddragen över de två "vindfången". Fönstren är av trä, vitmålade, och finns i en och tvåluftsutförande. Dörrarna är av aluminium, uppglasade och vita.

KOMMENTAR
De fem ursprungliga byggnaderna utgör en väl sammanhållen enhet både vad det gäller materialval och detaljutförande. Den nya lärosalsbyggnaden i sydost ansluter med sitt röda tegel till de äldre husen. De provisoriska barackbyggnaderna har material- och formmässigt en helt annan karaktär. Helheten har naturligtvis till viss del förändrats av de nya byggnaderna. Detaljer såsom, dörrar, fönster m.m. är på samtliga av de ursprungliga byggnaderna mycket välbevarade. Notera den konstnärliga utsmyckningen intill entréerna.