Stäng fönster Stockholm kn, KALVHOLMEN 1 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

· Kontorshus i arbetsplatsområde söder om Skärholmens centrum.

Rektangulär byggnad orienterad i nordsydlig riktning mellan Vårbergsvägen och Ekholmsvägen.
Oxholmsgränd, på byggnadens östra sida, leder upp till Måsholmstorget och Skärholmens centrum. Huvudrentréerna vetter mot Ekholmsvägen. Hit är också parkeringen förlagd. I norr sker lossning och lastning. Låga buskar och träd avskärmar parkeringen, delvis också byggnaden, från de omgivande gatorna.

BYGGNAD
· Våningar: 4
· Tak: Valmat mansardtak i brun plåt.
· Fasad: Våningshöga sandwichelement i grågul betong med frilagd ballast och släta band kring fönster och vid hörn.
· Sockel: Sandwichelement med slipad yta och kvaderimitation i relief.
· Fönster: Enluftsfönster av aluminium. I sockelvåningen med bröstningar av svart skivmaterial.
· Entré: Huvudentréerna har uppglasade silvereloxerade aluminiumdörrar och skärmtak i betong med åttkantiga betongpelare med slipad yta.
· Stomme: Prefabricerad betongstomme.

Entréfasaden och motstående fasad har spegelsymetriska svagt utskjutande risaliter som avslutas med gavlar ovan taklisten. De två "sidofasaderna" är även de spegelsymmetriskt arrangerade med två uppglasade partier som delvis tjänar som ljusintag till trapphuset. Glasen sitter i silvereloxerade aluminiumprofiler och omges av en kraftig betongomfattning med samma ytbehandling som sockelvåningen. Sidofasaderna har dessutom "utskurna" terrasser med balustrader i betong.

Strikt symmetriskt komponerad kontorsbyggnad med klassiska formelement. Notera lastkajens kolonner.