Stäng fönster Stockholm kn, HARHOLMEN 8 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna f.d. panncentral uppfördes för att betjäna bostadsbebyggelsen i det stora skivhusområdet norr om Skärholmens centrum, och har ur denna synvinkel stora stadsbyggnadshistoriska värden. Den välformade arkitekturen samspelar med omgivande bostadshus, med kubiska, ljust slammade, volymer. På ett tidstypiskt sätt redovisas den inre verksamheten genom stora södervända fönster och genom en hög fristående skorsten.

INVENTERING 1999
Inventeringsdatum: 991222

OMRÅDE
På höjden norr om Skärholmens centrum, i anslutning till ett stort skivhusområde, ligger denna panncentral och sopsugs- och värmeåtervinningsanläggning.

Området utgörs av det sydöstligaste huset i kvarteret Granholmen 2. Panncentralen är uppförd för att förse det stora skivhusområdet på höjden med värme. Områdets gräns i norr består av en entrégata som från Ekholmsvägen leder in till kvarterets bostadshus. I öster och söder är Ekholmsvägen dragen. Mellan panncentralen och vägen finns på den östra sidan en asfalterad yta. I väster ligger området bara någon meter från den östra gaveln på hus 3 i kvarteret Granholmen 2. Runtom panncentralen är marken till största delen gräsbevuxen. Mot väster finns även låga busksnår.

· Våningar: 1, med suterrängvåning.
· Tak: flacka plåttak med takomfattning i svart plåt.
· Fasad: vitslammat tegel, ljusgrå aluminiumplåt, räfflad formgjuten betong.
· Sockel: mörkgrå asfaltsputs.
· Fönster: kvadratiska enluftsfönster, stort fönster i ramverk av grå aluminium.
· Entré: stor garageport i blå plåt, komplementdörrar i grå plåt.
· Stomme: betong
· Förändringar: den norra delen av byggnaden är en sopsugs- och värmeåtervinningsanläggningen som är tillkommen senare.

Byggnaden består av två hopbyggda byggnadskroppar med suterrängvåning, en lågdel i söder och en högdel i norr. Byggnaden har aningen utskjutande gavelskivor. Suterrängvåningen på norra delen har fasad i betong, formgjuten som stående räfflor; kannelyrer. Byggnadens södra fasad har ett mycket stort fönster i ett aluminium ramverk. Genom detta ser man panncentralens maskineri. Under fönstret består fasaden av grå aluminiumplåtar. Mellan panncentralen och skivhuset i väster finns en mycket hög fristående skorsten i silvereloxerad aluminium med smala stående räfflor. Garageporten är placerad på den östra sidan.

KOMMENTAR
Byggnaden är välbevarad och karaktäriseras av sina låga kubiska byggnadskroppar i vitslammat tegel, sin fristående skorsten och sitt stora fönster som utåt redovisar verksamheten.

Panncentralen betjänar det stora skivhusområdet på höjden, i kvarteren Granholmen 2, Harholmen 1 och 3, Måsholmen 5.