Stäng fönster Stockholm kn, STÅNGHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Stångholmens fyra lamellhus utgör goda exempel på hur det i de mindre byggmästarnas produktion från rekordåren går att spåra en medvetenhet om kvalitet och användande av beprövade och rejäla material. Gestaltningen är delvis traditionell med tvåluftsfönster och spröjsade träportar, men i det utskjutande taket finns en mer experimentell sida.

Bebyggelsen i Stångholmen är tidstypisk vad gäller både planering och gestaltning men utgör liksom andra kvarter i Vårberg ett exempel på hur man i stadsdelen gav områdena en individuell och ibland ovanlig prägel.

INVENTERING ÅR 2000
Fyra enhetligt utformade lamellhus på plan mark i östra delen av Vårberg

Områdets fyra lamellhus (A-D från väst till öst) är parallellt placerade i nord-sydlig riktning. Mot söder ligger områdets parkeringsplats samt nedfart till ett parkeringsgarage under en av gårdarna. Området nås via Stångholmsbacken i söder. Bortanför denna finns ett parkeringshus och ett punkthusområde. Mot öster är det en liten grönyta med en gångväg och bortanför detta vidtar ett nästan identiskt lamellhusområde, Bockholmen 1. Norr om området är det en sluttning upp mot ett radhusområde i Skärholmen. Mot väster är det en plan gräsyta och sedan en brant sluttning ned mot Vårholmsbackarna. I sluttningen ligger en f d panncentral. Mellan husen bildas tre gårdar. Dessa sluttar nedåt allra längst i norr för att omedelbart sedan, norr om husen, vända riktning och slutta upp mot radhusen. Den västra och östra gården har lekplatser med redskap innanför låga bruna trästaket. Där finns gräs, buskar och träd samt entrégator. Den västra gården är asfalterad mot norr och den har en liten vändplan i söder. Den östra gården sluttar svagt mot öster. Husen vänder sina entréer och balkonger mot dessa två gårdar. Den mittersta gården utgör taket till parkeringshuset. Den är täckt av en plan gräsmatta med en pergola med sittbänkar av tryckimpregnerat trä. Här finns även buskar vid husen och en rad av träd mot norr och en mot söder. I söder går entrégatan. Mot norr och söder avslutas gården med ett lågt gunnebostaket. Fasaderna mot denna gård, liksom områdets yttre fasader mot väster och öster, har 10 fönsteraxlar men är i övrigt utan genombrott eller utanpåliggande detaljer.

BYGGNADER
· Våningar: 3 vån + 1 suterräng. Hus B och C har dessutom en källarvåning med skyddsrum under del av suterrängvåningen.
· Tak: Flacka motfallstak, utskjutande takfot med undersida av grön impregnerad panel. Under takfoten en takomfattning av grå sinuskorrugerad eternit (utbytt till plåt på hus B).
· Fasad: Gult tegel.
· Sockel: Beige spritputs.
· Fönster: Tvåluftsfönster i mörkgrönt trä med mittställd mittpost.
· Balkong: Utanpåliggande. Fronter av brun korrugerad plåt, överliggare av aluminium.
· Entré: Något indragen med omfattning av snedställda tegelväggar. Stenarna har ej snedhuggits varför ett dekorativt mönster bildas runt öppningen av de i vartannat skift snedställda stenarna. Lackad träport med smala höga rutor.
· Stomme: Betong, lättbetong, tegel.
· Lägenhetsstorlekar: 2 rok, 3 rok, 4 rok.
· Förändringar: Takomfattningen på hus B utbytt från eternit till plåt.
På vissa ställen finns källarnedgångar på gavlarna. En del av källarutrymmena innehåller lokaler för olika företagsverksamheter. Byggnaderna har plåtarbeten av koppar.

Parkeringsgaraget har sin fasad i suterräng mot söder. Den är av betong och där finns två in- / utfarter som servar 48 bilplatser vardera. Där finns även två portar till lagerlokaler samt två portar in till tvättplatser, alla med dörrar av stål klädda med lackad panel. Över dessa sitter korta skärmtak av plåt. Det finns också några ingångar till företagslokalerna i suterrängvåningarna. Dessa är indragna i fasaden och har omfattningar av kalksandsten. Portarna är glasade och av lackat trä. Både kör- och gångportarna flankeras av sidoljus av betongglas.

KOMMENTAR
Att på detta sätt placera lamellhus parallellt på rad, och med långsmala gårdar mellan husen, är ovanlig för denna tid. Byggnaderna har en ovanlig och intressant utformning, fr a vad gäller takfoten. De är utformade med god omsorg om material och gestaltning och de är mycket välbevarade. Området intill mot öster, Bockholmen 1, har en nästan identisk utformning.