Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 17 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Skärholmens kyrka är tidstypiskt placerad vid Skärholmstorget enligt devisen "kyrkan mitt i byn". Typiskt för tiden är även det sätt som byggnaden skiljer ut sig från övrig centrumbebyggelse genom tegelfasader och slutna volymer. Det lite högtidliga intrycket, som framförallt det mörka teglet bidrar till, uppvägs av den moderna fönstersättningen och fönsterformerna i den låga kringbyggnaden. Placeringen direkt vid torget utan någon egentlig förplats har också en avdramatiserande effekt. Integreringen av kyrka och församlingslokaler är vanlig i efterkrigstidens kyrkobyggande. Byggnaden är mycket välbevarad, både utvändigt och invändigt, och är utförd med mycket stor omsorg om material och gestaltning.

INVENTERING 1999

· Skärholmens kyrka med församlingslokaler vid Skärholmstorget.

Envåningsbyggnad, med källarvåning och dubbel takhöjd i kyrksalen, placerad på den västra kortsidan av Skärholmstorget. Huvudentrén vetter mot torget och härifrån är det bara några steg till tunnelbanenedgången.
På torget, intill kyrkans östra fasad, är en klockstapel placerad. I norr och söder går Skärholmsgången respektive Bodholmsgången, två väst-östligt orienterade affärsstråk. Väster om byggnaden ligger Bodholmsplan, en asfalterad rektangulär plats som upptas av bilparkering.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Högdelen, dvs. kyrkorummet, har ett flackt kupoltak täckt med kopparplåt. Lågdelens motfallstak är av rostfri plåt.
· Fasad: Brunt chamotterat tegel i vendiskt förband. På syd och västfasaden finns utfackningar med grå puts.
· Sockel: Se fasad.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i brunbetsat trä. Vissa med bröstningar av blålackerad plåt.
· Entré: Indragen och försedd med skärmtak i kopparplåt. Dörren, som har över och sidoljus, är uppglasad och utförd i koppar. På sidoväggarna i det indragna partiet finns fönster med karmar av koppar.
· Stomme: Betong

Kyrksalen ligger, tillsammans med en atriumgård, mitt i byggnaden och dess tak höjer sig över de övriga lokalerna. Expeditionslokaler, studierum, församlingslokaler är placerade i en låg kvadratisk kringbyggand. Atriumgården, mot vilken både kyrksalen och bilokaler har fönster, är belagd med marktegel. På fasaden mot Skärholmstorget, söder om huvudentrén, sitter "Budskapet" en fasadutsmyckning, i järnsmide av skulptören Torolf Engström. Han har även gjort den stiliserade kyrktuppen i koppar. Klockstapeln, som även innehåller ventilationsrör, har en stomme av platsgjuten betong klädd med fasadtegel. Klockhuset som innesluter de två klockorna är av glas och koppar.

KOMMENTAR
Byggnaden är typisk på det sätt den med sina tegelfasader skiljer ut sig från den övriga centrumbebyggelsen. Det slutna och lite högtidliga intrycket, som kanske framförallt det mörka teglet bidrar till, uppvägs av den moderna fönstersättningen och fönsterformerna i den låga kringbyggnaden. Placeringen vid torget och därtill avsaknaden av förplats har också en avdramatiserande effekt. Integreringen av kyrka och församlingslokaler är vanlig i efterkrigstidens kyrkobyggande. Bygganden är mycket välbevarad.