Stäng fönster Stockholm kn, BÄVERHOLMEN 6 M.FL. VÅRBERG

Bäverholmen 6:
Klassificering: Grönt

Bäverholmen 6 utgör det mest välbevarade exemplet på en hustyp som i Stockholms stad endast förekommer i stadsdelen Vårberg. Här finns de parvis ställda och sammankopplade punkthusen som placerats i sluttande mark för att understryka terrängen i stort antal. Flertalet av dem har ändrats i högre utsträckning än denna byggnad som är den enda som bevarar ursprungliga träfönster.

Lllholmen 2, 3, 5, 6:
Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
Detta bostadsområde norr om Vårbergs centrum består av åtta sammankopplade punkthus samt ett parkeringshus.

Området genomkorsas av en höjdsträckning i väst-östlig riktning som har sin högsta punkt i öster. På denna åsrygg är husen placerade, i par som sammankopplas vid hörnen med balkonger. Genom passagerna som bildas mellan husparen leder en gångväg mot öster uppför sluttningen. Väster och söder om området finns branta steniga sluttningar med naturpartier. Här löper en gångväg från nordväst. I öster, mellan områdets två kvarter, finns gräsytor med enstaka höga tallar och lövträd. Här finns ännu en gångväg, den leder från norr. Gångstigarna löper samman i söder och leder vidare via Vårbergstrapporna och Vårbergsgången till centrum. Området avgränsas i norr av en dalgång där Stångholmsbacken är dragen. Mellan punkthusen och denna väg ligger parkeringsanläggningen i Lillholmen 6. Den nås via en angöringsgata som också anknyter till entrégator som löper längs husfasaderna.

De bilfria gårdarna mellan husen karaktäriseras av den kuperade terrängen som gör nivåskillnaderna betydande. Vid de brantaste partierna och på gårdarnas södra sidor finns ibland gunnebostängsel eller trästaket. Längs husfasaderna hittar man ofta tuktade busksnår. Dessutom finns gräsytor (ofta utformade till uteplatser med sittmöbler) samt lekplatser vilka omges av slingrande grön- eller rödmålade trästaket. Runt husen löper här och var vackert stensatta "spår" i gräsmattorna, avsedda att utgöra markförstärkning för utryckningsbilar.

· Våningar: 7, med suterrängvåning.
· Tak: flacka motfallstak, plåt eller papp. Neddragen takomfattning av grå korrugerad plåt. Hissmaskinsrum i grå plåt.
· Fasad: ljusbeige puts, mörkare gulbeige puts på huset i kvarteret Bäverholmen 6.
· Sockel: grå asfaltsputs, grå puts på Bäverholmen 6.
· Fönster: en- och treluftsfönster, i vit aluminium i kvarteret Lillholmen 5 och 2, i grönmålat respektive rödbrunt trä i kvarteret Lillholmen 3 och Bäverholmen 6.
· Balkong: utanpåliggande, fronter i vit korrugerad plåt med överliggare i silvereloxerad aluminium.
· Entré: indragna med omfattningar i grå eller röd granit. Bäverholmen 6 har entréomfattningar av kvadratiska gråa betongelement med smågrusig yta. Glasade teakportar med stora sidoljus på bägge sidor. Även komplementdörrar mestadels i teak.
· Stomme: betong.
· Lägenhetsstorlekar: 1 - 5 rok, vanligast är 3 rok.
· Förändringar: många av byggnadernas fönster är utbytta, från trä till aluminium.

Eftersom husen är placerade på en åsrygg kan de ha suterrängvåningar åt flera håll. Fasaderna karaktäriseras av breda utskjutande partier som går från mark till takomfattning, i anslutning till dessa är de flesta balkongerna placerade. De balkonger som binder samman punkthusen har fått sina öppningar mot öster igensatta med genomsiktlig glasfiber.

Parkeringsanläggningen i kvarteret Lillholmen 6 har fasad i formgjuten betong, och är sammanknuten med områdets västligaste hus genom en betongmur. Anläggningen har ett plan under däck. Det övre planet avgränsas mot söder av en låg betongmur.

KOMMENTAR
Detta är ett välbevarat område som har utformats med stor arkitektonisk omsorg och goda material, både vad gäller själva husen och den yttre miljön. Byggnadernas placering, och området som helhet, är väl anpassat till den starkt kuperade terrängen. Genom att koppla ihop husen har man skapat skyddade, intima gårdsrum, ofta med storslagen utsikt över södra Vårberg.

Byggnadernas parvisa och förskjutna sammankoppling är ovanlig i stort, men förekommer i Vårberg på de två höjdsträckningarna norr och söder om centrum.