Stäng fönster Stockholm kn, STÅNGHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Lokaler för företagsverksamhet inrymda i en före detta panncentral i östra delen av Vårberg

Området gränsar i öster mot ett lamellhusområde, i söder mot Stångholmsbacken och ett punkthusområde, i väster mot Vårholmsbackarna och ett skivhusområde samt i norr mot Vårholmsbackarna. Området består av en f d panncentral placerad i en brant och bergig västersluttning. Marken runt byggnaden består mot öster av en plan gräsyta, mot söder av vägen, mot väster av en asfalterad parkeringsyta och i norr av bergssluttningen. Området ligger i en vägkorsning men kan också nås via gångvägar från norr och söder.

BYGGNAD
· Våningar: 3 suterrängvåningar.
· Tak: Flackt, pulpettak (ej belagt), papp (ej belagt), svart taklist, blå takomfattning av korrugerad plåt.
· Fasad: Rosa sprutputs. Mot väster utfackningsvägg av rosabeigea lättbetongelement samt vit korrugerad plåt.
· Sockel: Putsad
· Fönster: En- till tvåluftsfönster i vit metall, mot väster placerade i band.
· Entré: Glasad port av vit metall. Garageportar av blå aluminium.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Ombyggt från panncentral till lokaler för företagsverksamhet. Ombyggnaden berör huvudsakligen det invändiga.
Byggnaden består av tre suterrängvåningar. Mot söder står en hög putsad och räfflad trekantig skorsten. Mot sydväst finns en utbyggnad med flackt tak, fasader av betongelement med frilagd ballast, grönmålad sockel, högt satta parställda betongglas och ståldörrar.

KOMMENTAR
Byggnaden har till viss del förlorat sin karaktär genom ombyggnaden. Byggnadens nuvarande funktion utgör dock ett visst tillskott till användandet av området. Den höga skorstenen utgör en accent i stadsdelen.