Stäng fönster Stockholm kn, KUMMELHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

I kvarteret Kummelholmen finns denna mycket välbevarade panncentral. Anläggningen uppfördes av HSB som ett komplement till det intilliggande bostadsområdet, och har stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Panncentralen är utformad i en tidstypisk och starkt expressiv betongarkitektur; man kan särskilt notera fasadernas individuellt breda spår av formbrädorna. Anläggningen är helt komplett, med ursprunglig tank och skorsten i blank aluminium. Särskilt skorstenen är väl synlig i stadslandskapet. Anläggningen är ett bra exempel på hur man på 1960-talet kunde lägga ned stor omsorg även på utformningen av relativt blygsamma nyttobyggnader.

INVENTERING ÅR 2000
Denna panncentral ligger intill Vårholmsbackarna sydväst om Vårbergs centrum.

Områdets norra gräns utgörs av en lägre liggande gångväg i väst-östlig riktning. Bortom denna stiger marken upp till en höjd där man hittar ett daghem och en anläggning för äldreboende. Gångvägen leder i en tunnel under matargatan Vårholmsbackarna som utgör områdets gräns i öster. I söder finns en skogsbevuxen höjd. I väster gränsar området till ett stort lamellhusområde, det närmaste bostadshuset ligger bara några meter från panncentralen.

Terrängen i området är till stora delar flack. Mot gångvägen i norr finns dock en smal buskslänt som stöds av betongelement. Mot Vårholmsbackarna i öster finns en asfalterad plan med järnstaket mot gångvägen i norr. Staketet vilar på en hög formgjuten terrassmur. Söder om planen finns en hög cisternbyggnad för olja. I områdets södra del blir marken högre, här finns ett skogsparti med höga träd. I den västra delen är marken igenvuxen med sly och busksnår. Mot söder och väster omgärdas området av ett stängsel.

· Våningar: 2.
· Tak: flackt papptak; form ej utredd, med smal svart omfattning i plåt.
· Fasad: obehandlad betong, formgjuten med smalare och bredare vertikala spår.
· Sockel: smal, svartmålad betongsockel.
· Fönster: stående smala rektangulära fönster, ofta ställda i par. På norrfasaden finns även bredare och kortare fönster placerade intill de smalare. Fönstren är infattade i ramar av brun aluminium, de är ofta försedda med galler
· Entré: Två stora lastportar samt en komplementdörr i silvereloxerad aluminium på östfasaden. På den norra fasaden finns en svart dörr i plåt.
· Stomme: betong.

Byggnaden är i huvudsak kvadratisk, och består av en envåningslänga placerad i öst-västlig riktning. I den östra delen finns dock ett tvärställt tvåvåningsparti som i sin övervåning inrymmer personalutrymmen med omklädningsrum och pentry. Nära byggnadens södra fasad finns en mycket hög skorsten i silvereloxerad aluminium med smala räfflor. Överst är skorstenen utförd i spiralvriden cortenstål. Längst upp på den södra fasaden finns tre stycken utanpåliggande smala betongelement framför horisontella gallerförsedda öppningar i murytan. Lastportarna på östfasaden är infattade i en utskjutande betonginramning.

Kännetecknande för byggnadens yttre är de vackra och egenartade betongfasaderna med olikbreda spår som bildar djupa skuggbildande mönster. I betongytan ser man dessutom mönstret som skapats av de smala formbräderna.

Cisternbyggnaden i söder ligger bara några meter från panncentralen. Det är en mycket stor och hög cylindrisk byggnadskropp som nedtill har en hög sockel i slät betong. Över sockeln kragar fasaden ut, den består av trapetskorrugerad silvereloxerad aluminium, i sjok som gör planformen aningen kantig. Upptill smalnar byggnaden åter av och kröns av ett runtomgående metallstaket. På byggnadens södra sida finns en utanpåliggande stege.

KOMMENTAR
Detta är en mycket väl bevarad panncentral i en tidstypiskt expressiv betongarkitektur. Ambitionsnivån har varit hög när det gäller utformningen av området som helhet; den låga kubiska byggnadskroppen kontrasterar effektfullt mot den höga och smäckra skorstenen och mot den trubbiga cisternbyggnaden. Anläggningen betjänar bland annat det angränsande lamellhusområdet; även det i en annorlunda och uttrycksfull arkitektur.