Stäng fönster Stockholm kn, FALKHOLMEN 4 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

· Daghem och fritidsgård intill Lillholmsskolan på en höjd nordväst om Skärholmens centrum.

Anläggningen består av två envåningsbyggnader, den ena vinkelställd, orienterade i nordsydlig och östvästlig riktning. Norr om byggnaderna tar Lillholmsskolans skolgård vid. Terrängen sluttar brant mot sydost. Ett gunnebostängsel inhägnar området, i väster dock ersatt av ett trästaket. Entrén sker genom grindar i nordväst. Utanför stängslet löper, i norr och väster, gångvägar. På den öppna gården finns diverse lekredskap som sandlådor och rutschbana och hit leder byggnadernas entréer. På fastigheten finns fyra mindre komplementbyggnader, två förråd och två lekstugor, samtliga med sadeltak och rödmålade träfasader.

Hus 1
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak klätt med förzinkad plåt, kraftigt utskjutande takfot.
· Fasad: Faluröd träpanel indelad i horisontella band med spontad panel och locklistpanel där listerna har halvcirkelformat snitt.
· Sockel: Liggande svartmålad panel, skivmaterial.
· Fönster: Vitmålade enluftsfönster placerade en och en eller på rad.
· Entré: Trappa i trä, svartmålad enkeldörr i trä med smala vertikala fönsterslitsar, överljus.
· Stomme: Monteringsfärdigt trä.

Hus 2
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak med förskjutna fall, klätt med förzinkad plåt, kraftigt utskjutande takfot.
· Sockel: Skivmaterial.
· Balkong: Veranda på gavel mot söder med stöd av betong, räcke och stolpar i rödmålat trä, skärmtak i korrugerad plast.
· Entré: Indragen entré med trappa i trä, svartmålad enkeldörr i trä med smala vertikala fönsterslitsar, över- och sidoljus.

Förrådsbodarna tillkom 1979 och 1986.

KOMMENTAR
Karakteristiskt för den här typen av daghemsbyggnad är hur olika paneltyper och panelsammansättningar använts för variera och skapa rytm i fasaden. Ovanlig är den vinkelbyggda längans speciella taklösning. Byggnaderna är välbevarade både vad det gäller helhet och detaljer. En byggnad av samma typ finns i kv. Byholmen 3 i Vårberg.