Stäng fönster Stockholm kn, HASSELHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
OMRÅDE
I detta bostadsområde nordväst om Vårbergs centrum finns fyra stycken sexvånings skivhus med suterrängvåning.

Området gränsar i öster, söder och väster till matargator. Gränsen mot norr utgörs av en gångväg i öst-västlig riktning. Utanför området i nordväst och norr finns ett naturparti i kuperad terräng samt två lamellhusområden, därefter tar Vårbergs yttre zon av radhus och villor vid. I öster och söder finns lamellhus- och punkthusområden. För att ta sig ut ur området följer man gångvägar som löper i tunnlar under de omgivande gatorna. En av dessa, Vårbergsstigen, leder i sydöst till centrum.

Området är placerat i en flack svacka med högre mark i väster, öster och söder. Marken består av en öppen gräsyta med enstaka lövträd och buskar. På gårdarna finns staketomgärdade lekplatser, samt en berså med sittmöbler. Runt husfasaderna finns ofta låga, tuktade, busksnår. I områdets allra sydligaste del leder en angöringsgata in från Vårbergsvägen i en slinga runt områdets parkeringslänga. Från angöringsgatan löper entrégator in längs skivhusens fasader.

· Våningar: 6, samt en suterrängvåning.
· Tak: motfallstak, papptäckta, med smal takomfattning i grönmålad plåt. Dessutom bred takomfattning i grön korrugerad plåt ovan de översta fönstren.
· Fasad: rödbrunt tegel, grön korrugerad plåt, mörkgrå spritputs.
· Sockel: låg, med ljusgrå asfaltsputs.
· Fönster: enluftsfönster i olika storlekar, många av de större är parställda och försedda med vädringslucka, vit aluminium. Bröstningar i grön korrugerad plåt (se fasad).
· Balkong: indragna balkonger med fronter i grön korrugerad aluminiumplåt samt överliggare i aluminium.
· Entré: breda entrépartier. På östfasaderna djupt indragna, på västfasaderna i liv med fasad. Dörrar i silvereloxerad aluminium, glasade med sidoljus. Sidopartier av silvereloxerade aluminiumskivor.
· Stomme: betong
· Lägenhetsstorlekar: 2 - 5 rok, mest 4 rok.

De fyra byggnaderna är parallellställda, i nord-sydlig riktning. Byggnaderna har indragna hörn i sydväst och nordöst. I byggnadernas suterrängvåningar (som omfattar hela markvåningarna) finns entréerna, men även tvättstugor, cykelförråd och liknande lokaler för de boende. Suterrängvåningen är till stora delar klädd i mörkgrå spritputs. På de östra fasaderna finns byggnadernas balkonger. Fasaderna artikuleras vertikalt av breda tegelpartier som går ända ned till sockel och horisontellt av de breda gröna fönsterbröstningarna och balkongfronterna i korrugerad plåt. På de västra fasaderna är husen dessutom försedda med tre utanpåliggande hiss- och trapptorn i tegel som skjuter upp ovan husens tak och är försedda med smala enluftsfönster på sidorna. Intill trapptornen finns västsidans entréer, de har breda skärmtak klädda med kopparplåt med undersida av brunbetsad panel.

Områdets parkeringsgarage är en långsmal envåningslänga med suterrängvåning mot norr. Garaget har korrugerat plåttak i pulpetform. Fasaderna på gavlar och mot norr är utförda i rosaröda betong, på norrfasad i form av smala element, och har takomfattning av stående rosaröd träpanel. Garageportarna är utförda i vit korrugerad aluminium. Parkeringsområdet omges bitvis av formgjutna betongmurar i samma färg som garaget. Parkeringsytor finns mellan garaget och Vårbergsvägen

KOMMENTAR
Dessa monumentalt utformade skivhus karaktäriseras av av det mörka fasadteglet, det kraftfulla formspråket och de skulpturala volymerna. Kännetecknande för den yttre miljön är de öppna gräsmattorna, som utgör en effektfull kontrast till de uppåtsträvande skivhusen. Byggnaderna är mycket välbevarade.