Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 19 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

· Sport- och simhall sammanbyggd med ett kontorshus i Skärholmens centrum.

Byggnaden består av två byggnadskroppar. Dels en simhall med gymnastik och idrottslokaler i två våningar. Dels ett kontorshus i sexvåningar, indragen takvåning och suterräng. Byggnadskropparna är placerade på en rad, med kontorshuset längst i öster vid Bodholmsplan och sedan i turordning simhall, idrottshall och gymnastikhall. I norr och söder går Skärholmsgången respektive Bodholmsgången, två väst-östligt orienterade affärsstråk. Söder om byggnaden ligger Skärholmens gymnasium. Mellan byggnaden och Ekholmsvägen i väster växer en rad med små träd. Utmed sydfasaden är parkbänkar samt lådor av betongelement, innehållande barrväxter, placerade.

BYGGNAD
· Våningsantal: 2-6
· Tak: Takform ej utredd. Delvis belagt med matterad rostfri stålplåt, delvis singelbelagd papp.
· Fasad: Ljusrött fasadtegel.
· Sockel: Se fasad.
· Fönster: Enluftsfönster av brunbetsat trä. I bottenvåningen mot Bodholmsplan fönster med sex lufter, varav en öppningsbar.
· Entré: Kontorshuset har ett indraget entréparti med uppglasad pardörr i bruneloxerad aluminium, över och sidoljus. Idrottshallens entré sitter i en uppglasad vägg som är indragen från fasadlivet. Entrén är försedd med automatiska bruneloxerad aluminiumdörrar, över och sidoljus.
· Stomme: Ej utrett

Kontorshusets trapphus markeras av indragna vertikala slitsar med brumbetsade träfönster. Ovan och under fönstren finns bröstningar av diagonalställd brunbetsad träpanel. Paneltypen återkommer på flera av husets komplementdörrar. På västfasaden finns dels en mindre utskjutande byggnadskropp dels en stödmursliknande
förkroppning. Den uppglasade väggen vid ingången till idrottshallen är av brunbetsat trä. De publika lokalerna i bottenvåningen mot Bodholmsplan har en centralt placerad entré. Den nås från en ramp/trappa placerad bakom
en med fasadlivet parallellställd tegelmur.

KOMMENTAR
De olika funktionerna, kontor respektive sport- och simhall, skiljs åt i byggnadens arkitektur. Anläggningen upplevs tack vare den enhetliga materialbehandlingen ändå som en enhet.