Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 21 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna gymnasieskola har stora samhällshistoriska och stadsbyggnadshistoriska värden. På ett tidstypiskt sätt placerades skolan mitt i Skärholmens centrum. På så sätt ville man få möjligheter att sambruka funktioner som bibliotek, biograf, ungdomsgård, teater och idrottshall och skapa bra förutsättningar för förenings- och studieverksamhet. Karakteristiskt är att skolan vänder sig mot den öppna gården - Bredholmstorget. Övriga fasader har mer karaktären av baksidor. Skolan följer sin tids pedagogiska principer genom avsaknaden av någon egentlig huvudentré och genom att de olika byggnaderna kring skolgården har fått olika funktioner.
Exteriörarkitekturen är tidstypisk och välbevarad - och starkt präglad av den industrialiserade byggprocessen med konsekvent användande av prefabricerade betongelement med frilagd ballast av marmorkross. Ett tidstypiskt inslag i skolans inre är huvudbyggnadens tre trädplanterade ljusgårdar.

INVENTERING 1999

· Skärholmens gymnasium i Skärholmens centrum.

Anläggningen består av tre sammanbyggda byggnader i två våningar med suterräng alternativt en våning med suterräng. Byggnaderna, som är grupperade kring en mot öster vänd u-formad gård, har följande innehåll: hus 1 huvudbyggnad, hus 2 aula, teater med separat ingång, slöjdsalar m.m., hus 3 lärosalar för verkstadstekniska ämnen och nätstation för Stockholms elverk. Anläggningen centrum är den stora gården, Bredholmstorget, mot vilken entréerna är förlagda. Skolgården är belagd med marktegel och är delvis försänkt. Ett antal stora grönmålade trälådor med buskar och träd är utplacerade i ett symmetriskt mönster. Här finns också en portal murad i rött tegel med siluettfigurer i plåt. Närmast husen finns ett brett band av stora sjöstenar. Utmed den östra långsidan av gården är en rad med träd planterade. Här mynnar Lillholmsgången, som leder fram till Bredholmsgatan och vidare in i den inglasade delen av centrumanläggningen. Belysningsstolpar i svartmålat stål är utplacerade på gården. Norr och söder om skolan går Bodholmsgången respektive Portholmsgången, två västöstligt orienterade gång och affärsstråk. De löper genom tunnlar under Ekholmsvägen och fortsätter bort i det stora bostadsområdet väster om Skärholmens centrum. Från Bodholmsgården leder en granitrappa upp till skolgården. I väster finns en parkering och varuintag. Buskar och en trädrad avskärmar parkeringen från Ekholmsvägen. En bilramp leder fram till sjukgymnastmottagningen i suterrängvåningen. Ovanför entrén till mottagningen finns ett stort fristående skärmtak i korrugerad plåt. Från Ekholmsvägen kan garageinfarten på sydsidan nås.

· Våningar: 1-2 och suterräng
· Tak: Motfallstak, ej belagt. Papp.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast av vit marmorkross. Partierna mellan fönstren och även vissa större sammanhängande fasadytor är klädda med röd korrugerad plåt.
· Sockel: Puts med imiterad fog.
· Fönster: Enluftsfönster i silvereloxerad aluminium.
· Entré: Utskjutande vindfång av betong med en yta av sand som bundits med plast (preobas). Skärmtak av svart plåt. Dörrar av lackerat stål med smala vertikala fönster, sidoljus. Till entrédörr leder ramp av granit med räcke i svartmålat stål.
· Stomme:Betong
· Förändringar: Den södra flygeln, hus 3, byggdes till 1979/1984 och ansluter till de ursprungliga byggnaderna. Samtliga byggnader har utbytta ytterdörrar.

Hus 1 är i två våningar och suterräng och har tre atriumgårdar med trappsystem som vetter mot gårdarna.
Den stränga symmetrin understryks av tre hissmaskinrum i plåt på taket. På västfasaden finns en lastkaj i betong med skärmtak i plåt samt en entré till lokaler för sjukgymnastik.

Hus 2 är i en våning och suterräng. Aulan, som har dubbel takhöjd, skjuter upp ovanför de övriga lokalerna. På norrfasaden finns tre stora skyltfönster och i det nordvästra hörnet en indragen entré till teatern med stort skärmtak i plåt.

Hus 3 är i två våningar och två suterrängvåningar. Byggnadskroppen närmast skolgården är enbart i en våning.
På västsidan finns garageportar i svart plåt.

KOMMENTAR
Denna gymnasieskola ligger strategiskt placerad mitt i Skärholmens centrum. I angränsande fastigheter finns bibliotek, biograf, ungdomsgård, vår teater samt sim- och idrottshall. Karakteristiskt för anläggningen är koncentrationen till gården; de övriga fasaderna har, med några undantag, karaktären av baksidor. Någon markerad huvudentré finns inte utan alla entréer på huvudbyggnad och flyglar har i princip samma dignitet. Byggnaderna är om man bortser från att i princip samtliga ytterdörrar bytts ut välbevarade.