Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 2 M.FL. SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Denna låga byggnad med butiker, tunnelbanestation och med en längsgående takterrass är ett viktigt inslag i miljön vid Skärholmstorget. Byggnaden utgör torgets norra avgränsning, men de breda betongtrapporna gör även att anläggningen fungerar som en förbindelselänk till bostadsområdet på höjden ovanför centrum. Byggnaden har mycket stora arkitektoniska och miljöskapande värden. Arkitektkontoret Ahlgren, Olsson, Silow använde sig på ett tidstypiskt sätt av betong när de utformade fasaderna, som formgjöts i expressiva mönster som saknar motstycke i Stockholms kommun. Terrassen på taket omgestaltades 1999. De flesta butiksdörrar och skyltfönster är utbytta. Trots dessa förändringar är byggnaden välbevarad. Åtskilliga ursprungliga detaljer finns kvar, som t.ex. de specialformgivna belysningsarmaturerna på fasader och vid trappor.

Tunnelbanestationen är även den mycket välformad. Förutom arkitektoniska värden finns här konstnärliga kvaliteter med konstnären Ulf Wahlbergs målningar vid perrongerna.

Byggnadens allra västligaste del uppfördes 1976, och fungerade ursprungligen som polisstation. Denna del har inte samma höga kulturhistoriska värde som resten av anläggningen.

Måsholmen 3, hus 2:
Klassificering: Gult

INVENTERING 1999
OMRÅDE

· Skärholmsterrassen innehållande tunnelbanestation, daghem, kontor och butiker i Skärholmen centrum.

Öst-västligt orienterad, långsträckt, terrassbyggnad som utgör centrumområdets norra gräns. Utmed sydsidan, i torgnivån, löper affärsstråket Skärholmsgången. Längst i öst ligger en frikyrka, "Mikaelikyrkan" och bortom den går Skärholmsvägen. I motsatt riktning ligger en transformatorstation och sedan kommer Ekholmsvägen. En bro leder från terrassplanet över Ekholmsvägen och vidare väster ut. Mot norr sluttar terrängen brant uppåt och bebyggelsen utgörs här av flera med terrassen parallella rader med skivhus. Från höjden kan terrassen antingen nås via trappor eller hiss. Entrén till tunnelbanan vetter mot Skärholmstorget. Skärholmsgången är liksom de övriga gatorna och gångarna i centrum belagda med marktegel. Närmast butikerna i torgplanet ligger ett band av plattor i röd granit.

Huskropp 1. Affärshus och tunnelbanestation
· Våningar: 1
· Tak: Utgörs av terrassen.
· Fasad: Formgjuten obehandlad betong, brädform, horisontella, vertikala och diagonala mönster.
· Sockel: Röd granit.
· Fönster: Skyltfönster med karmar av bruneloxerad aluminium.
· Entré: Butiksdörrar, bruneloxerad aluminium, uppglasade. Entré till tunnelbanestationen: automatiska dörrar i rostfritt stål.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Ursprungligen fanns ingen hiss vid utgången från tunnelbanan.

Huskropp 2. Fd. polishus
· Våningar: 4
· Tak: Synlig del i grön plåt, singel.
· Fasad: Formgjuten obehandlad betong, brädform, vertikalt mönster.
· Sockel: Stora sjöstenar innanför sarger av betongelement.
· Fönster: 1,2 och 3-luftsfönster i blåmålat trä. Våning 1 och 2 har blå plåtinklädda karmar och blåmålade solskärmar av trä. Våning 3 har vita enluftsfönster. Mot innergården stora fyrluftsfönster i plåt, vita.
· Entré: Indragen, sidor i röd granit, enkeldörr i grå plåt, sidoljus. Ovan entrén bågformat skärmtak i röd plåt. Fasadytan runt entrén markeras av blått kakel.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Takvåningen byggdes på 1976. Fönsterkarmar på våning 1,2 har plåtats in.

Den östra byggnadskroppen har en terrass på taket och fasader i grå och grön plåt. Bottenvåningen är till hälften uppglasad, och till hälften av betong. Fönstren, en- och tvålufts, är av vit plast. Entrédörren, av grålackerat stål, är uppglasad och har draghandtag i ek. Trapphuset som är placerat delvis helt framför fasadlivet är uppglasat och har en sned avslutning.

Huskropp 3. Daghem
· Våningar: 1
· Tak: Terrass med singelbelagd papp och gräs.
· Fasad: Stående spontad panel, ljusblå. Formgjuten betong, brädform, horisontella, vertikala och diagonala mönster. Betongytorna har målats grå mot norr, i övrigt obehandlade.
· Fönster: En, två- och treluftsfönster i blåmålat trä.
· Entré: Vit laminatdörr med fönster.
· Stomme: Betong
· Förändringar: Daghemmet har fått, dels en ny byggnad med månghörnigt torvtäckt skärmtak och fasader i panel på förvandring , dels ett fristående skärmtak. Den nya byggnaden ligger längst ut på terrasskanten och skärmtaket sticker ut över Skärholmsgången.

Den långa butiksfasaden delas upp i sektioner av de fyra trappor som leder upp till terrassen. I väster, mellan fd. polishuset och elstationen finns en ytterliggare trappa. Terrassen kragar ut så att ett regngskyddat gångstråk bildas framför butikernas skyltfönster. På några ställen finns pelare av obehandlad betong. Undertaket av trä är betsat, brunt, eller målat, blått alternativt vitt. Sockeln är delvis försedd med ett dekorativt räcke i svartmålat stål. Belysningsarmaturer i betong, av en typ som även finns i trapporna, är placerade i det yttre fasadlivet. Ett grönmålat stålräcke avslutar fasaden uppåt.

Trapporna som leder upp till terrassen har steg och avsatser i granit. Väggarna är behandlade på samma sätt som övrig betong. Väggarmaturerna är i betong med blå- eller orangealackerad plåt. I anslutning till tunnelbane-uppgången finns även hiss och rulltappa, den senare dock ej i bruk.

Terrassen, med sina lekplatser och sittgrupper, är tänkt som rekreationsplats för de boende i området och för besökarna i centrum. Under 1999 har terrassen reparerats och samtidigt genomgått en genomgripande omgestaltning. Vid inventeringstillfället var de mesta färdigställt. Lägenheterna i skivhusenes bottenvåningar har uteplatser som ligger mellan gångvägen och husen. Runt lekplatser och sittgrupper finns gräs och planteringar. Längst söder ut, mot terrassmuren, är buskar planterade. På flera ställen finns ventilationstorn i gråmålade betong. Gångarna är belagd med marktegel. Planteringarna är upphöjda och jorden hålls på plats av höga kraftiga kantstenar av granit eller träkubb. Uteplatserna omges av spaljéer i trä med "bröstningar" i betong. Det lilla hisstornet är svartmålat och har tälttak.

KOMMENTAR
Med sin långa och artikulerade betongfasad och sitt centrala läge utgör terrassen en betydande faktor för upplevelsen av miljön i Skärholmen centrum. Hela anläggningen är trots uppdelningen i terrass och butiker, gestaltad som en helhet. Karakteristiskt är betongen, omväxlande gjuten med horisontell, vertikal och diagonal form. Butiksfasaderna utmed Skärholmsgången kännetecknas av en långt driven enhetlighet. De enskilda butikerna, och även tunnelbanestationen, underordnas den arkitektoniska helheten.

Det långa gångstråket med butiksfasaderna är välbevarat både vad det gäller den övergripande strukturen och detaljutförandet. Flera lokaler gapar dock tomma och betongen uppvisar lokala skador. Bland annat har flera av betongarmaturerna helt eller delvis fallit ner. Terrassplanet har i samband med upprustningen fått ett helt nytt utseende.