Stäng fönster Stockholm kn, MÅSHOLMEN 22 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Gult

Byggnaderna delvis ombyggda 2006-2007.

INVENTERING 1999

· Affärs- och kontorshus med biograf, bibliotek och ungdomsgård i Skärholmen centrum.

Två rektangulär trevåningsbyggnader, den ena med förskjutna byggnadskroppar, som bildar västra sidan av affärsstråket Bredholmsgatan. De två byggnaderna har fått en gemensam utformning och är även sammanbyggda i källarvåningen. I väster vetter byggnaderna mot Bredholmstorget och Skärholmens gymnasium. I norr går Bodholmsgången och på andra sidan den ligger Skärholmens kyrka. Söder om byggnaderna går Portholmsgången och bortom den ligger ett servicehus.

De två byggnaderna skiljs åt av en kort gatstump som leder från Bredholmsgatan och ner till Bredholmstorget. Det går även att passera genom en öppen passage i bottenvåningen på den norra byggnaden. Hit är entréerna till biograf och bibliotek förlagda.

BYGGNAD
· Våningar: 3
· Tak: Singel på papp, ej utrett. Plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast, vit stenkross.
· Sockel: Röd polerad granit.
· Fönster: Enluftsfönster med ytterbåge i silvereloxerad aluminium och innerbåge i trä. Bröstningar av genomfärgat grått glas.
· Entré: Dörrar i silvereloxerad aluminium, bruneloxerad aluminium, eller silverlackerat stål.
· Stomme: Betongelement, strängbetong.
· Förändringar: Hus 1: I hörnet vid passagen på östsidan ligger en restaurang i bottenvåningen. Fönstren är här utbytta mot träpartier med småspröjsade fönster. I sydvästra hörnet finns en tillbyggnad med tre avtrappande våningar och tak och fasad i plåt. Hus 1, 2: De flesta av ursprungliga dörrarna är utbytta mot nya i lackerat stål.

Skyltfönstren har karmar av silvereloxerad aluminium alternativt bruneloxerad aluminium. Flera av skyltfönstren är igensatta, med plåt, panel eller dylikt. Övriga fönster har sina karmar och bågar nästan helt dolda bakom betongelementen. Utmed Bredholmsgatan och Bodholmsgången sträcker sig ett skärmtak i svart plåt. Butiksdörrarna finns i flera utföranden, de flesta är dock av lackerat stål.

Den norra byggnaden.
Foajén till biografen "Vågen" är uppglasad ut mot passagen och har golv i natursten och fondvägg i ek. Dörrarna är av silvereloxerad aluminium. På västfasaden finns dels en utgång från biografen med kraftigt skärmtak i betong, dels ett utbyggt trapphus med ljusintag från söder.

Den södra byggnaden.
Entrén till ungdomsgården ligger på västfasaden, intill norra hörnet. På norra gaveln finns en utbyggnad för teaterns scenrum som sträcker sig över andra och tredje våningen. Utbyggnaden har sidor av betongglas. Mot Bredholmsgatan, i hörnet där huskropparna har förskjutits från varandra, finns ett uppglasat trapphus med entré i bottenvåningen.

KOMMENTAR
Bibliotek och ungdomsgård har på ett tidstypiskt sätt placerats i närheten av skolan, så att ett dubbelutnyttjande av lokalerna blivit möjligt. Karakteristiskt för tiden är också separeringen av kulturell och komersiell verksamhet inom byggnaderna. Entréerna till bibliotek och biograf har skiljts från affärslokalerna och placerats i den, kan man tycka, lite undanskymda passagen. Bland detaljerna bör den speciella fönsterlösningen, med karmar dolda bakom betongelementen, nämnas. Byggnaderna ger, tack vare denna lösning, ett elegant helhetsintryck.
Byggnaderna är som helhet välbevarade.