Stäng fönster Stockholm kn, KORSHOLMEN 61 SKÄRHOLMEN

Klassificering: Grönt

Daghem av en standardtyp som utarbetades av Kjell Abramsons arkitektkontor för Stockholms stads räkning och som kom att uppföras i olika storlekar. Här är det ett välbevarat exempel på den minsta typen som uppförts centralt i ett samtida radhusområde.

Daghemsbyggnaderna är viktiga exponenter för välfärdssamhällets framväxt med en allt större del förvärvsarbetande kvinnor och de besitter stora social- och samhällshistoriska värden. Denna daghemstyp visar även hur byggandet under rekordåren rationaliserades och förenklades.

INVENTERING 1999

· Daghemslänga i stort villa och radhusområde i södra Skärholmen.

Envåningsbyggnad orienterad i nordsydlig riktning i södra delen av kv. Korsholmen. I norr och väster gränsar byggnaden till radhusbebyggelse. Söder om byggnaden sluttar terrängen ner mot Stävholmsgränd. Området, som omges av ett grönt trästaket, bevarar bitar av naturmark med höga träd. Öster om byggnaden finns diverse lekredskap. Förutom daghemsbyggnaden finns även ett mindre förråd med brutet tak och rödmålad panel.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Pulpettak.
· Fasad: Stående rödmålad panel. Plåtinklätt gavelkrön.
· Sockel: Skivmaterial, plintgrund.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i vitmålat trä.
· Entré: Enkeldörr, träpanel, sidoljus.
· Stomme: Trä.

Framför entrén finns ett trädäck med stort skärmtak i korrugerad plåt.

KOMMENTAR
Denna vanligt förekommande daghemstyp utgörs av en låg trälänga med ett modernistiskt formspråk. Den karaktäriseras av en ren och avskalad exteriör där det flacka pulpettaket, den stående träpanelen och det markerade skärmtaket är återkommande drag. ( För fler exempel se: Laxholmen 4 i Vårberg, Furuholmen 202 och Korsholmen 61 i Skärholmen, samt Långsätra 2 och Kråksätra 2 i Sätra).