Stäng fönster Stockholm kn, STALLARHOLMEN 17 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Daghems- och fritidshemsbyggnader i västra delen av Vårberg

Området ligger i hörnet av ett villakvarter. Marken sluttar något mot sydväst. Inom fastigheten finns två envåningsbyggnader vilka omges av gräsmatta, buskar och träd, sandlådor och lekredskap. Tomten inhägnas av ett lågt rött staket. Väster och norr om området finns villatomter. Bortanför villakvarteren vidtar Mälaren. Öster om tomten är det en stor öppen yta med gräs och en bollplan, följt av Söderholmsskolan. En skogssluttning i söder leder upp mot ett radhusområde. Området nås med bil från nordost. Mot öster, söder och väster leder gångvägar. Mot väster kan man gå ned till vattnet och Johannesdalsbadet.

Hus A:
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Sadeltak, röda betongpannor
· Fasad: Rosa lockpanel
· Sockel: Panel och målad betong
· Fönster: Rött trä. Tvålufts med högt placerad tvärpost, placerade i rader. Några högt placerade liggande enluftsfönster. Några stora enluftsfönster med spröjsning och nio rutor. Mot norr och söder finns burspråk med höga smala rutor.
· Entré: Indragen på södra sidan. Port av rött trä med glasad överdel och med sidoljus. Trappa av tryckimpregnerat trä.
· Stomme: Trä, regelstomme (ej belagt)
Byggnaden ligger i öst-västlig riktning på norra delen av tomten. På husets västra del skjuter taket ut mot söder över en veranda. Framför huset finns två förrådsskjul av rosa panel och med sadeltak klädda med svart korrugerad plåt.

Hus B:
· Våningar: 1 vån.
· Tak: Sadeltak, röda betongpannor.
· Fasad: Gul lockpanel.
· Sockel: Putsad
· Fönster: Enlufts i rött trä med grov tvärspröjs ställda för sig eller om två, tre eller fyra och över hörn. Ett antal mindre utan spröjs finns samt ett antal franska fönster med två tvärspröjsar. Mot väst ett burspråk med smala höga fönster.
· Entré: Indragen i innerhörnet, port av rött trä med glasad överdel och sidoljus. Trappa och ramp i tryckimpregnerat trä.
Huset är byggt i vinkel. Huset ligger på västra delen av tomten och vinkeln bildar en innergård som öppnar sig mot sydost. Framför huset finns ett förrådsskjul av gul panel med ett utskjutande faltak på rosaröda stolpar.

KOMMENTAR
Detta är ett exempel på en vanligt förekommande daghemstyp som i de flesta fall uppfördes i slutet av 1970-talet. Kännetecknande är att byggnaderna utgörs av en låg envånings länga med en eller flera utskjutande byggnadskroppar. Daghemstypen har flackt sadeltak som skjuter ut över långsidorna, fasad i stående träpanel, franska fönster samt fönster som ofta är placerade gruppvis vid hörnen. Några exempel på denna byggnadstyp: Kråksätra 2 i Sätra; Kasholmen 1 i Skärholmen; Stallarholmen 17 i Vårberg.