Stäng fönster Stockholm kn, BYHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Fyra skivhus för äldreboende i centrala delen av Vårberg

Området ligger på den norra sluttningen av en hög kuperad bergsknalle. Norr om sluttningen ligger Vårbergsskolan och i öster går matargatan Vårholmsbackarna. På andra sidan om den finns ett punkthusområde och en skogskulle. Mot söder vidtar bergsknallen och bortanför denna finns ett lamellhusområde och ett daghem. Mot väster öppnar sig en grönyta följt av flera bostadsområden. Områdets bebyggelse består av fyra skivhus med en sammanbindande lågdel mot norr. Mellan byggnadskropparna bildas tre innergårdar som ligger en våning högre än entréplanet mot norr. Innergårdarna sluts söderut av den branta bergssluttningen. Den västra gården är belagd med asfalt. Där finns också träd och buskar och halvcirkelstaket. Den mittersta gården består bara av naturmark och nyttjas ej. Den östra gården, som utgör taket till ett parkeringsgarage, har gräs och gångar, samt buskar och träd planterade i betongbaljor eller innanför sargar av träpålar. Där finns plexiglaslanterniner för ljusinsläpp till våningen under. Mot norr och söder sitter räcken av stål. Byggnadernas placering på kullen gör att de syns vida kring.

· Våningar: 3 vån + 2 suterräng, 2 vån + 3 suterräng, 3 vån + 1 suterräng samt 1 suterräng.
· Tak: Flacka, motfallstak (ej belagt), papp (ej belagt), takomfattning av vit korrugerad plåt.
· Fasad: Gul spritputs
· Sockel: Rödbrun spritputs
· Fönster: En- till trelufts i brunt trä, med mittplacerad eller sidoställd smal ruta.
· Balkong: Utanpåliggande med utskjutande tak över den översta balkongen. Fronter av vit korrugerad plåt. Överliggare av aluminium.
· Entré: Skärmtak med omfattning av vit korrugerad plåt. Glasat entréparti av bruneloxerad aluminium.
· Stomme: Betong, utfackningsväggar av lättbetong (ej belagt)
· Förändringar: Lastkaj med skärmtak tillkommen, verkstad för möbelreparationer har anordnats i garaget, 2 bostäder har omdisponerats till läkarmottagning, vissa dörrar utbytta.
De fyra husen ligger i nord-sydlig riktning i kraftigt sluttande kuperad terräng. Byggnaderna har därför olika antal suterrängvåningar. Räknat från väst till öst har det första huset 3 vån och 2 suterrängvån. Hus 2: 2 vån och 3 suterräng. Hus 3: 2 vån och 3 suterräng. Hus 4: 3 vån och 1 suterräng. Den sammanbindande norra delen utgör byggnadernas entrédel. Denna har 1 suterrängvåning, vars hela fasad har sockelputs. Den har andra fönstertyper med bl a fönsterband och franska fönster.

KOMMENTAR
Servicehuset är tidsenligt utformat med ett antal skivhus sammanbundna av en lågdel innehållandes servicefunktioner. Bebyggelsen är välbevarad avseende kulörer och material. En del dörrar är dock utbytta.