Stäng fönster Stockholm kn, ÖRNHOLMEN 1 M.FL. VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Ovanlig hustyp som endast förekommer i Vårberg i Stockholms stad; parvis ställda och sammankopplade punkthus. Med detta sätt att bygga gick det att åstadkomma tät bebyggelse i kuperad terräng. Husen i Örnholmen har en mer uttrycksfull fasadarkitektur än de övriga i samma byggnadskategori i stadsdelen. Trapphuslösningen framhävs i exteriören med hjälp av rå betong som bryter mot husens tvåfärgade puts. Byggnaderna är relativt välbevarade och har byggnadshistoriska värden.

INVENTERING ÅR 2000
Sex höga bostadshus, sammankopplade två och två, i en slänt norr om Vårbergs centrum.

Sex punkthus med 5-6 våningar, placerade i en kuperad terräng norr om Vårbergs centrum. Centrum nås via Vårbergsbackarna alternativt Vårbergstrapporna. Terrängen sluttar åt söder och väster. I norr går Stångholmsstigen och bortom den reser sig branta bergssidor upp mot kvarteret Lillholmen. Öster om husen är marken terrasserad och här finns Vårbergstrapporna. Den största avsatsen rymmer en liten parkanläggning med sittplatser, träd, planteringar, och klippta häckar. Marken är belagd med sten och murarna är uppförda i granit med räcken av svartmålat stål. Här finns också Berto Marklunds bronsskulptur
"L ´Accouchement" (Födelsen) . I söder finns ett mot väster sluttande markparti med två parkeringsplatser åtskilda av en större gräsmatta. Från östra och västra parkeringen leder nedfarter till källarvåningarna i Örnholmen 2 respektive Örnholmen 1. Vårbergsbackarna, en nordsydlig matargata, löper väster om husen. Mellan byggnaderna finns lekredskap i en cirkel, omgärdade av trästaket och häckar. Utmed fasaderna och vid de, till lägenheterna i bottenvåningen hörande, uteplatserna är också häckar planterade. Örnholmen 3 har på sydgaveln en större staketomgärdad uteplats tillhörande daghemmet som är inrymd i huset.

· Våningsantal: 5-6 + suterräng
· Tak: Motfallstak i papp, ej utrett. Plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Ljusbeige terrasitputs, med gröna fält ovan och under fönster. Burspråk i vit korrugerad plåt.
· Sockel: Grå terrasitputs.
· Fönster: En- två- och treluftsfönster. Grönmålade karmar i trä, vitmålade bågar i trä. Två av husen har fått inplåtade karmar och nya ytterbågar i plåt. Trapphuset har enluftsfönster av silvereloxerad aluminium.
· Balkong: Fronter i vit korrugerad plåt. Överliggare av silvereloxerad aluminium.
· Entré: Skärmtak i kopparplåt, uppglasad entrédörr i teak, sidoljus. Glaset i de nedre fyllningarna, på dörr och sidoljus, har bytts ut mot silvereloxerad aluminiumplåt.
· Stomme: Lättbetong och armerad betong.
· Lägenhetsstorlek: Övervägande 2-3 rok.
· Förändringar: Fönsterkarmarna har klätts in med plåt och ytterbågarna i trä har bytts ut mot nya i plåt på Örnholmen 2 och 3.

Trapphusen, vilka försörjer båda husen, är av platsgjuten betong (brädform), som målats grå eller beige. Varje hus har dock en separat hiss. De tre fastigheterna innehåller var sitt skyddsrum i källarplanet. Örnholmen 1 inrymde ursprungligen ett ungdomshem i bottenvåningen med små korridorlägenheter, matsal, hobbyrum, kök, expedition m.m. I Örnholmen 3 finns ett fritidshem i den södra huskroppen.

KOMMENTAR
Karakteristiskt för byggnaderna är hur trapphuslösningen, med ett trapphus för två hus, framhävs i exteriören. Den råa betongytan bryter mot husens annars eleganta putsarkitektur. Nämnas bör också de mot söder vinklade balkongerna, vilket ger byggnaden en extra kvalitet. Byggnaderna är välbevarade, speciellt Örnholmen 1, som har kvar sina ursprungliga fönsterkarmar och fönsterbågar.