Stäng fönster Stockholm kn, VÅRHOLMEN 2 VÅRBERG

Klassificering: Streckat
Motivering: Streckat = Fastighet/fastigheter med bebyggelse uppförd 1990 eller senare eller fastighet som ännu inte klassificerats eller obebyggd fastighet.

INVENTERING ÅR 2000
Grekiskortodox församlingskyrka inrymd i före detta daghemsbyggnad nordost om Vårbergs centrum.

Kyrkan tillhör De Heliga Konstantin och Helenas församling. Vinkelställd envåningsbyggnad placerad i en slänt intill tunnelbanespåret vid Vårbergs centrum. Hela anläggningen omges av ett gunnebostängsel, i väster utbytt mot ett trästaket. Huvudentrén, som är försedd med en fristående portal i tegel, är placerad i områdets sydvästra hörn. I nordväst leder en bilväg ner från Fjärdholmsgränd till en mindre parkering. Här finns också en grind för gående som anländer från detta håll. Anläggningen gränsar i söder till spåret, i väster till centrum, i norr till Fjäderholmsgränd och punkthusen i kvarteret Hemholmen, och i öster till en skogsbevuxen brant. Marken sluttar från huset och ner mot sydväst. En plattbelagd gångväg leder från portalen och upp till huset. Utmed gunnebostängslet på sydsidan växer buskar och träd som en skärm mot tunnelbanespåret. Framför byggnaden är en liten damm anlagd. I anslutning till parkeringen finns en pergola och ett förråd med locklistpanel och sadeltak i svart plåt. Både pergolan och förrådet är grönmålade.

BYGGNAD
· Våningar: 1
· Tak: Pulpettak, pyramidtak på torn, papp. Plåtinklädd gavelmurkrön.
· Fasad: Kalksandsten och vitmålad lockpanel.
· Sockel: Platsgjuten betong.
· Fönster: En- och tvåluftsfönster i vitmålat trä. Enluftsfönster i vitmålat trä med spröjs, vissa med färgat glas.
· Entré: Till lokaler: Brunbetsad trädörr, sidoljus. Sadeltaksformat skärmtak med fronton. Till kyrksal: Brunbetsad trädörr, överljus. Sadeltaksformat skärmtak med trästöd och fronton.
· Stomme: Regelstomme.
· Förändringar: Successiv ombyggnad till kyrka med början i mitten av 1990-talet. Fasaderna har klätts in med träpanel, ett torn har kommit till.

Den södra byggnadskroppen har en indragen balkong utmed hela långsidan. Det indragna partiet är klätt med gulmålad lockpanel och försett med en rad fönster samt en fönsterdörr. Räcket är av brunbetsat trä med en överliggare i trä. På samma byggnadskropps västfasad finns ett parti med höga smala fönster.

Sedan daghemsverksamheten, på grund av mögelproblem, flyttat ut och byggnaden stått tom under en tid tog de Heliga Konstantin och Helenas församling över byggnaden i mitten av 1990-talet. Successivt har det gamla daghemmet byggts om till kyrka med hjälp av frivillig arbetskraft. Tornet, som är byggt med spontad panel, har dock rests av en byggnadsfirma. De Heliga Konstantin och Helenas församling grundades 1978 och tillhör sedan 1984 den sanna gammalkalendariska grekiskortodoxa kyrkan.

KOMMENTAR
Ombyggnaden till kyrka har inneburit att byggnaden fått en helt ny karaktär. Att huset har en äldre historia kan dock anas i detaljer som dörrar m.m. samt i de delar som ännu ej nåtts av ombyggnadsarbetena.