Stäng fönster Stockholm kn, BYHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Vårbergsskolan är en tidstypisk anläggning när det gäller byggnadernas inbördes placering och läget i stadsdelen; nära centrum invid en större park. Arkitekturen är välformad och återhållsam, med bevarade detaljer som fönster och entrédörrar. Klassrumsbyggnaden markeras genom sin höjd och längd, och genom dekorativa partier av kalksandsten. Byggnadens norra del, med "pelarhallen" som skjuter ut över gångstråket Söderholmsstigen, är skolans mest ovanliga och anslående inslag och har stora arkitektoniska värden. Här finns fasadutsmyckning med mycket stort konstnärligt värde, utförd av Sune Fogde och L. Olsson i komprimerade skrotdelar.

De ursprungliga motfallstaken ersattes i början av 1990-talet av flacka sadeltak. Förändringen utfördes med hänsyn till den ursprungliga arkitekturen, och påverkar inte de kulturhistoriska värdena i grunden.

INVENTERING ÅR 2000
Vårbergsskolan är en högstadieskola som ligger väster om Vårbergs centrum.

Skolanläggning med tre byggnader, i 1-3 våningar, grupperade i en hästskoform. Byggnaderna har följande fuktioner: Klassrumsbyggnad i väster (hus 1.), matsal och slöjd m.m. i söder (hus 2) och gymnastiksal i öster (hus 3).
Anläggningen gränsar, i norr till Söderholmsstigen och en större lekpark, i öster till matargatan Vårholmsbackarna samt centrum, i söder till skivhus för äldreboende och i väster till lamellhusen i kvarteret Bodholmen. Terrängen är flack, men på sina ställen går berget i dagen. Gymnastiksalen ligger något högre än de övriga byggnaderna och marken är terrasserad ner mot skolgården. Skivhusen för äldreboende i söder ligger på en höjd med en kraftig bergssida som vetter mot skolan. Marken är gräsbevuxen och utmed fasaderna är buskar planterade. En trädrad samt en låg betongmur avskärmar skolgården mot Söderholmsstigen. Skolgården och gångarna vid husen är asfalterade. Här finns strikta busk- och trädplanteringar som bildar vindskydd för sittgrupper. Parkeringarna ligger i anläggningens södra del. Den ena parkeringen nås direkt från Vårholmsbackarna, den andra nås via en väg som leder mellan bergssidan och matsalens baksida.

Hus 1. Klassrumsbyggnad
· Våningar: 3
· Tak: Sadeltak, svart korrugerad plåt.
· Fasad: Rött tegel och kalksandsten (ovan och under fönster).
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Fönster: Enluftsfönster med vädringslucka, vitmålat trä. På gavlar fyra- och femluftsfönster av vitmålat trä,
Bröstningar av grå korrugerad plåt.
· Entré: Stort skärmtak i svart plåt, steg i skiffer. Entrédörrar i svart stål med glas i övre och skivmaterial i nedre fyllningen.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Sadeltaket kom till 1992, tidigare hade huset motfallstak.

Vid norra änden av huset är bottenvåningen "utskuren" och ersatt av kraftiga betongpelare. Ett trapphus, placerat i gavelns mittaxel, är sparat. Söderholmsstigen löper på detta sätt genom byggnaden och marken är belagd med betongplattor. Väggarna täcks helt av ett "skrotkonstverk" av L. Olsson och S. Fogde från 1972.

Hus 2. Matsal, slöjdlokaler m.m.
· Våningar: 1 + suterräng
· Fasad: Rött tegel. Mittdel har grå korrugerad plåt.
· Sockel: Obehandlad betong.
· Fönster: Enluftsfönster med vädringslucka, vitmålat trä. Mittdel har fönsterband av silvereloxerad aluminium.
· Entré: Svartmålade ståldörrar med glas i övre och skivmaterial i nedre fyllningen, sidoljus.

Byggnaden består av två byggnadskroppar som är sammanfogade med en tydligt artikulerad mittdel.

Hus 3. Gymnastikbyggnad.
· Våningar: 1
· Tak: Sadeltak (högdel), pulpettak (lågdel), svart korrugerad plåt.
· Fasad: Rött tegel.
· Fönster: En- och femluftsfönster i vitmålat trä. Ovan fönster mot öster grå korrugerad plåt.
· Entré: Enkeldörrar med fönster, skärmtak i grå plåt, steg i skiffer.
· Förändringar: Sadeltaket kom till 1992, tidigare hade högdelen motfallstak.

Byggnaden följer mönstret för gymnastikbyggnader från den här tiden med omklädningsrum i lågdelen och gymnastiksal i högdelen.

KOMMENTAR
Klassrumsbyggnaden har i denna anläggning, både vad det gäller placering och utformning, fått en tydlig karaktär av huvudbyggnad. Detaljutformningen, dvs. dörrar, fönster m.m., är dock, med några undantag, gemensam för alla byggnaderna. Helheten är lågmäld, det konstnärliga och arkitektoniska uttrycket är koncentrerat till klassrumsbyggnadens "pelarhall". Byggnaderna är mycket välbevarade vad det gäller detaljer, men helheten har till viss del förändrats genom takombyggnaderna. Skolgårdens planering med sittplatser, träd och planteringar överensstämmer i relativt hög grad med ursprungsritningarna.