Stäng fönster Stockholm kn, JUNGFRUHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Gult

INVENTERING ÅR 2000
Ungdomsbostäder i anslutning till Vårbergs centrum.

Söder om Vårbergs centrum ligger ett område med sex trevånings punkthus, i bottenplan samman-bundna med en förbindelsegång. Byggnaderna, som ligger på plan mark, är grupperade på två parallella rader men en huskropps förskjutning. I norr gränsar området till Vårbergsplan och centrum, i öster till Vårbergsgången och ett område med loftgångshus. Ett stort och kraftigt kuperat naturmarksparti utgör gräns mot söder. I väster går Vårholmsbackarna. Centrumanläggningens södra utgång nås enklast via en gångbro i förlängningen på Vårbergsgången. Vinkelrät från gatan utmed Vårbergsplan leder gångar, på ömse sidor omgivna av gräsmattor, fram till entréerna på förbindelsegången. Närmast fasaderna är buskar planterade. De halvöppna gårdarna som vetter mot söder är helt gräsbevuxna, utom mittdelen som upptas av träd och en liten plattlagd uteplats. I sydost finns en större grönyta med gräs, buskar och sittplatser. Vid Vårbergsgången i nordost är marken belagd med asfalt; buskar och träd växer i jordbehållare av trä. En betongtrappa leder ner till gatunivån.

· Våningar: 3
· Tak: Motfallstak, svart bandplåt, inklätt murkrön, hissrum.
· Fasad: Brun spritputs.
· Sockel: Obehandlad platsgjuten betong.
· Fönster: Tvåluftsfönster, vitmålat trä. Karmen är delvis inklädd med plåt och ytterbågarna är utbytta mot vita aluminiumbågar. Vid trapphus tvåluftsfönster med tvärpost och bröstningar i vit korrugerad plåt.
· Balkong: Indragna med fronter i vit korrugerad plåt. Överliggare av silvereloxerad aluminium. Balkongvägg klädd med grå eternitskivor.
· Entré: Hus: Enkeldörr i gråmålat trä med fönster, draghandtag i ek, över och sidoljus. Skärmtak i vit korrugerad plåt med stöd av svarta stålrör. Gång: Pardörr i svartmålat trä med fönster, överljus. Uppglasat vindfång i svartmålat trä med skärmtak i plåt.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 1 rokvr
· Förändringar: Fönstren har fått plåtinklädda karmar och ytterbågar av aluminiumplåt. Dörrarna till de södervända gårdarna är utbytta mot nya i silvereloxerad aluminium.

Förbindelsegången är försedd med utkragande lokaler mot de två södervända gårdarna. Dessa har egna utgångar. Huset i nordost har en suterrängvåning mot norr. Här inryms en pizzeria och garage. Pizzerian har ett litet trädäck för uteservering. Fönster och dörr är av brun aluminium. Vid pizzerian är den, i övrigt obehandlade betongfasaden, vitmålad.

KOMMENTAR
Området karakteriseras av en rationell planering där kommunikationerna mellan byggnaderna har fått en hög prioritet. Förbindelsegången är den kommunikationsled från vilken alla lägenheterna kan nås. Samtidigt har skalan brutits ner och varje huskropp fått sin egen entré. De små gårdarna bidrar ytterligare till områdets intimitet. Fasaderna karakteriseras av en kraftig materialitet och en strikt spegelsymmetrisk fönstersättning. Byggnaderna är mycket välbevarade.