Stäng fönster Stockholm kn, SVANHOLMEN 1 VÅRBERG

Klassificering: Grönt

Vårbergs sjukhus har stora social- och samhällshistoriska värden, som en välbevarad del av 1960-talets kontinuerliga utbyggnad av äldrevården. Under andra halvan av årtiondet uppfördes fem annexsjukhus för långvård i Stockholms ytterstad, varav Vårbergs sjukhus är det enda med idag bevarad funktion och arkitektur. Typiskt för tiden och byggnadsuppgiften är uppdelningen i högdel med vårdplatser, och lågdel med gemensamma ytor som reception, samlingssal, simhall och garage. Anläggningen har arkitektoniska och miljöskapande värden. Karaktären är kompromisslöst modernistisk, de olika byggnadsdelarna har blivit självständiga volymer med stor skulptural verkan i det omgivande parklandskapet. Även de dominerande materialen är tidstypiska och välbevarade; formgjuten betong, fasadelement, korrugerad plåt, puts. Särskilda arkitektoniska och konstnärliga värden har de inre ljusgårdarna och miljöerna kring anläggningens entréer, med planteringar, sittplatser och konstverk.

INVENTERING ÅR 2000
Vårbergs sjukhem är en stor anläggningen placerad i ett grönområde i sydligaste delen av Vårberg.

Sjukhemmet är en anläggning som består av fyra sammanbyggda byggnadskroppar. Den största och helt dominerande huskroppen är byggd som ett skivhus i sex våningar samt suterräng. En lågdel med två atriumgårdar är sammanbyggd med skivhuset. Lågdelen är i sin tur sammanbyggd med en samlingssal i norr och en simhall i söder. Hela anläggningen är orienterad i nordsydlig riktning. I norr går Vårbergsvägen och i öster finns ett fält och längre bort ett kuperat skogsparti. Söder om området breder grässlänter ut sig ner mot lamellhuskvarter i grannkommunen Huddinge. Ett stort och kraftigt kuperat skogsområde utgör gräns i väster. Entrén till området sker från Vårbergsvägen. Utmed vägsträckningen är också de flesta parkeringsplatserna förlagda. En gles trädrad avskärmar området från Vårbergsvägen. En södergående väg leder till garageinfarter och lastkajer på lågdelen och simhallen.

Vid södra gaveln finns en liten buskomgärdad plattlagd gård med en terrassering mot öster. Jordmassorna hålls på plats av en platsgjuten betongmur med vertikalt mönster. På gården finns sittplatser, en liten rektangulär damm samt en pergola i trä. Vid dammen, som numera tjänar som jordbehållare för ett antal höga barrträd, finns en skulptur av Siri Derkert. En ytterliggare, men mer sluten, gårdsbildning finns vid entrén till lågdelen i norr. Med undantag från att den är "nedsänkt" och ligger i högdelens suterrängnivå har den ungefär samma utförande som gården vid södra gaveln. Väster om det höga skivhuset, i branten upp mot skogsområdet, går en promenadstig i en bågform.

BYGGNAD

Skivhus
· Våningar: 6 + suterräng
· Tak: Motfallstak med papp, ej utrett. Plåtinklätt murkrön, hissrum.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast, gulvit stenkross. Vertikala elementfogar täckta med plåtlister.
Bottenvåningen och gavlar samt hörn har ljus ädelputs.
· Sockel: Mörkgrå puts med stenig yta, fogar.
· Fönster: Tvåluftsfönster, karm och båge av vitmålat trä. Mellan fönstren på långsidorna och ovan/under fönstren på gavlarna finns grå korrugerad plåt. I bottenvåningen enluftsfönster.
· Balkong: Balkongerna på gavlarna är indragna och har räcken av galvaniserat stål, överliggare av trä, skjutbara fönster och innerväggar av stående rödmålad träpanel. Balkongerna på långsidorna har synlig betongstomme, räcken av galvaniserat stål, fronter av gul plåt med utstansade kvadrater och skjutbara fönster.
· Entré: På södra gaveln uppglasad dörr i silvereloxerad aluminium.
· Stomme: Ytterväggar av sandwichelement i betong.
· Förändringar: Balkongerna på västsidan har byggts till. Balkongerna på gavlarna har glasats in.

På den södra gaveln är fasadlivet indraget så att en skyddad uteplats kommit till. Den är dock delvis inglasad. På västra långsidan, vid gavlarna finns ljusslitsar till trapphusen.

Lågdel
· Våningar: 2
· Tak: Motfallstak med papp, ej utrett. Plåtinklätt murkrön.
· Fasad: Grå korrugerad plåt.
· Sockel: Mörkgrå puts med stenig yta och imiterade fogar.
· Fönster: Enluftsfönster i vitmålat trä.
· Entré: Automatisk dörr i gul aluminium med sidoljus. Långt bågformat skärmtak med limträbalkar, stöd av galvaniserade stålrör.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar: Matsalen har byggts ut på den nedsänkta gården vid entrén. Skärmtaket vid huvudentrén har byggts till. Ny dörr till huvudentré.

Lågdelen har två stycken likstora atriumgårdar med planteringar och plattlagda gångar. I bottenvåningen finns ett kapell med anslutande likbilsgarage och en indragen lastkaj. Kapellets entré ligger i ett indraget fasadparti med betongstöd. Sidoväggarna har samma utförande som sockeln och marken är belagd med betongplattor. Väggen in mot kapellet är helt uppglasad. Glasen hålls på plats av lister av teak. Vid den nedsänkta gården intill entrén är fasaden uppglasad in till matsalen.

Simhallens och samlingssalens fasader är putsade. Fönstren är koncentrerade till några partier. Ovan och under fönstren sitter grön fint korrugerad plåt. Samlingssalen har på norrfasaden ett stort centralt placerat fönster med glasmålningar. Sockeln har behandlats på samma sätt som på lågdelens sockel. Simhallen har fått en liten utbyggnad med lastkaj mot söder.

KOMMENTAR
Byggnaden karakteriseras av en tidstypisk uppdelning i skivhus och lågdel. Simhall och samlingssal är integrerade med lågdelen men utgör ändå självständiga volymer med egna uttryck. Uppmärksammas bör den speciella lösningen av trafik och parkering vid huvudentrén samt den skulpturala helhetsverkan. Byggnadstyp och placering för anläggningen till modernismens "hus i park" tradition. På detaljnivå finns många väl genomarbetade lösningar. Anläggningen är välbevarad.