Stäng fönster Stockholm kn, STORSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Kontors- och lagerbyggnad i södra delen av Sätra industriområde.

Trevåningsbyggnad med tre förskjutna huskroppar orienterade i nordost-sydvästlig riktning. Varje huskropp har en långsmal rektangulär gård. Byggnaden omges på tre sidor av asfalterade ytor för parkering och lossning/lastning. På den fjärde sidan, gaveln mot nordost, finns en mindre elstationsbyggnad omgiven av gräsmatta. Den största sammanhängande asfaltytan finns i sydost. Det är hit lastkajer och garagenedfarter är förlagda. Ett högt gunnebostängsel inhägnar området mot E4:an och sydväst. Mot norr avgränsas området av Skärholmsvägen. Entrén till det inhägnade området sker via grindar i sydost. Intill grindarna finns en liten inhägnade byggnad. I sydväst sluttar terrängen brant uppåt och platsgjutna betongmurar håller jordmassorna på plats. Här finns en byggnad för förvaring av gasbehållare.

· Våningar: 3
· Tak: Takform och takmaterial ej utrett, takfot inklädd med vit plåt.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast (målad vit eller blå), skivmaterial med skrovlig yta.
· Sockel: Betong.
· Fönster: Enlufts, silvereloxerad aluminium.
· Entré: Dörrar av plåt, grön lackerade, cirkulärt fönster upptill.
· Stomme: Ej utrett
· Förändringar: Exteriören har genomgått en genomgripande förändring med målning av betongelement, tillbyggnad av trapp- och hisstorn m.m.

Mot sydost finns solskydd av korrugerad vit plåt som löper utmed fasaden, ovan fönstren, på våning två och tre. De från fasadlivet något utskjutande trapp- hisstornen är utförda som ramverk i aluminium med fyllningar av plåt och glas. Ramverk och plåtar är blå. Entréerna är placerade i trapp- hisstornens nedersta del och försedda med skärmtak. Utmed fasaderna mot söder löper lastkajer i betong med stora skärmtak av korrugerad vit plåt. Byggnaden för förvaring av gasbehållare är utförd i vit korrugerad plåt med ett pulpettak i blå plåt. Mot norr vänder byggnaden skjutportar i samma utförande som fasad. Den stängselomgärdade byggnaden vid grindarna i sydost har fasader i röd korrugerad plåt och sadeltak.

KOMMENTAR
Byggnadens utseende präglas av ombyggnaden från 1997. Gavlarnas avvikande färgsättning markerar de tre förskjutna byggnadskropparna. Grundstrukturen med de likformade våningshöga betongelementen är dock fortfarande den samma som den ursprungligen var.