Stäng fönster Stockholm kn, STENSÄTRA 17 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Stor tvätteribyggnad i nordöstra delen av Sätra industriområde.

Rektangulär trevåningsbyggnad i suterräng orienterad i nordostsydväst. Byggnaden ligger med ena långsidan utmed en asfalterad väg som leder vidare till parkering och ett naturparti med uteplats i sydväst. Norr om byggnaden sluttar terrängen kraftigt mot öst, syd och sydväst. Marken är här gräsbevuxen och en asfalterad väg leder från sydväst upp till en lastkaj. Mellan byggnaden och grannfastigheten kv. Stensätra 7 finns bara en smal markremsa bevuxen med gräs och sly. Området är i väster och norr inhägnat av ett gunnebostängsel.

BYGGNAD
· Våningar: 1 och suterräng
· Tak: Takform och takmaterial ej utrett, plåtinklädd takfot.
· Fasad: Betongelement med frilagd ballast, bruna betongbalkar.
· Sockel: Putsad, gråmålad.
· Fönster: En- och tvålufts, brunmålat trä, horisontell post.
· Entré: Dörr och vindfång i silvereloxerad aluminium.
· Stomme: Ej utrett.
· Förändringar: Vindfånget är troligen tillbyggt.

På västfasaden finns en lastkaj i betong med port i aluminium och skärmtak i korrugerad plåt. Intill lastkajen finns en brandtrappa i galvaniserat stål. Även norrfasaden är försedd med en lastkaj. Den är indragen mellan två mindre från fasaden vinkelrät utskjutande byggnadskroppar och har skärmtak i plåt och port i aluminium.

KOMMENTAR
Den elementbyggda fasaden, med de vertikala, från fasadlivet utskjutande "balkarna" av betong, ger byggnaden dess speciella karaktär. Motivet med de vertikala "balkarna" är dock inget unikt för byggnaden utan förekommer i andra typer av byggnader från 1960- och 1970-talet. Materialet kan vara trä, tegel, stål m.m. Byggnaden är mycket välbevarad.