Stäng fönster Stockholm kn, STENSÄTRA 2 SÄTRA

Klassificering: Gult

INVENTERING 1999

Bilprovningsanläggning i Sätra industriområde.

Två envåningsbyggnader placerade i nordöstra delen av Sätra industriområde. Byggnaderna; en större L-formad och en mindre rektangulär, omges av stora asfalterade ytor. Asfaltsytorna används som parkerings- och uppställningsplats för fordon. Runt om hela anläggningen löper ett högt gunnebostängsel.

· Våningar: 1
· Tak: Flackt, ej belagt. Material ej utrett. Takfot inklädd med orange korrugerad plåt.
· Fasad: Rött tegel, vit korrugerad plåt.
· Sockel: Betong
· Fönster: Enlufts, trä, vitmålade. Fönsterband (ovan garageportar).
· Entré: Uppglasade dörrar i silvereloxerad aluminium och grå eller vit lackerad plåt.
· Stomme: Ej utrett

Den större byggnaden består av en kontorsdel till vilken två långsmala längor är fogade så att en
L-form uppstår. Längorna har garageportar på båda fasaderna så att bilar kan köra in på ena sidan och ut på andra.
Garageportarna är i grå plåt eller silvereloxerad aluminium. I ändan av längorna finns stora "skärmtak" med stöd av stålbalkar.

Den mindre byggnaden är orienterad i nordsydlig riktning och har en utbyggnad i tegel och vit korrugerad plåt åt öster. Taket är flackt och takfoten är plåtinklädd. Fasaden är horisontellt delad. Överst stående korrugerad vit plåt, därunder rektangulära grå plåtar och nederst rött tegel. Sockeln är av platsgjuten betong. Fönstren, som finns i en- och tvåluftsutförande, är av silvereloxerat aluminium. Dörrar och garageportar är även de i silvereloxerad aluminium. I sydvästra hörnet finns ett i stag upphängt mindre skärmtak i plåt.

KOMMENTAR
Byggnadens speciella funktion är tydligt avläsbar i arkitekturen. Den orangea kulören är karakteristisk för det sena 1960-talets och tidiga 1970-talets förkärlek för starka färger.