Stäng fönster Stockholm kn, BJÖRNSÄTRA 1 SÄTRA

Klassificering: Grönt

De två loftgångshusen i Björnsätra 1 kännetecknas av en ovanlig och välformad arkitektur där detaljerna är viktiga för helheten. Tillsammans med den intilliggande kyrkan i kvarteret Björnsätra 2 skapas en genomarbetad helhetsmiljö av hög arkitektonisk klass, som har stor betydelse för stadsbilden i denna del av Sätra.

Ett arkitektoniskt särdrag är den högt uppdrivna kontrasten mellan ganska traditionellt utformade långsidor mot sydväst och mer modernistiska loftgångsfasader mot nordöst. Man kan även notera de fönsterförsedda och strängt symmetriska gavlarna, som nästan bär en klassicistisk prägel.

Material och utförande är genomgående av hög kvalitet. Husen har tak och gavelrösten i koppar, fasader i ljusgrå och grön ädelputs, balkonger med smidesfronter, loftgångar med eternitskivor i stålramverk

Husens fönster är plåtinklädda och trapphusens entréportar är utbytta, i övrigt är byggnaderna mycket välbevarade.

INVENTERING 1999

Loftgångshus i anslutning till kyrkan norr om Sätra centrum.

Byggnaderna är placerade i en terräng som sluttar kraftigt mot syd, sydväst och sydost. Tillsammans med kyrkan i nordväst bildar byggnaderna en avgränsad grupp. Det främre huset är placerat utmed, men indraget ifrån, Kungssätravägen. En mindre grässlänt och en trädrad avskärmar huset från gatan. Närmast fasaden är buskar planterade som avskärmare mellan de minimala uteplatserna. Baksidan av huset nås från gångvägar i sydost och nordväst. Marken bakom huset är kraftigt terrasserad och belagd med betongplattor. Mellan de olika, av betongmurar avgränsade avsatserna, leder betongtrappor med räcken i galvaniserat stål. På avsatserna växer stora rododendronbuskar. Här finns också anordningar för piskning av mattor. Det bortre huset nås från en gångväg som leder från Kungssätravägen och förbi kyrkan. Huvudentrén är placerad i källarvåningen och avgränsas från de omgivande jordmassorna av två mot fasaden vinkelrät placerade betongmurar. På ömse sidor om entrén växer kraftig buskvegetation. Baksidan är ordnad i likhet med det främre husets baksida. I nord och nordost gränsar byggnaden till ett större naturmarksparti. I området finns också, mellan husen, en mindre lekplats.

· Våningar: 4 och suterräng
· Tak: Sadeltak, kopparplåt (tak och gavelrösten).
· Fasad: Beigevit och grön ädelputs.
· Sockel: Ädelputs, grön.
· Fönster: En- och tvålufts. Fönstrens ytterbågar av vitlackerad plåt, innerbågar av trä. Karmarna är av trä men har i efterhand klätts in med plåt.
· Balkong: Räcken av svartmålat stålgaller, överliggare i galvaniserat stål.
· Entré: Uppglasade dörrar i bruneloxerad aluminium. Sidor och steg i skiffer.
· Stomme: Ej utrett.
· Lägenhetsstorlek: 1-3 rok.
· Förändringar: Ytterbågarna har bytts ut mot nya i plåt och karmarna har klätt in. Portarna har bytts ut.

Loftgångarna är uppbyggda av vitmålade betongelement och har fronter av skivmaterial i stålramar. Dörrarna till lägenheterna, på loftgångarna och i marknivå, har stående furupanel och är grålaserade. Dörrarna till de små uteplatserna är till hälften uppglasade och av vitmålat trä. På marknivån på loftgångssidan är marken belagd med skifferplattor.

KOMMENTAR
Loftgångshusen bildar tillsammans med kyrkan en enhetlig och genomarbetad helhetsmiljö. Ovanliga är de fönsterförsedda och strängt symmetriska gavlarna. Material och utförande är genomgående av hög kvalitet, till exempel är taket belagt med koppar. Byggnaderna är välbevarade